Foto: TT
Debattinlägg

”Patriarkalt härskarknep från Fi”

Feminism ·

”Inte med ett ord nämner Gårdfeldt, eller tar avstånd från de hot, trakasserier och förföljelser som följt och följer i FI:s kölvatten” skriver Helene Bergman i replik till Lars Gårdfeldt (Fi).

Om debattören

Helene Bergman
Feminist, journalist, författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Förlöjligandet är en av fem patriarkala härskartekniker, som män använder för att förtrycka kvinnor, enligt Berit Ås, pionjär inom kvinnokampen.

Förlöjligandet använder Lars Gårdfeldt, riksdagskandidat för FI tillika präst, när han svarar på min debattartikel med rubriken: ”Dra av det rosa täcket från Schyman och FI!”

Lars Gårdfeldt jämför innehållet i min debattartikel med en fiskarhistoria från sin morfars tid. Men för en gångs skulle lyckas inte förlöjligandet. Budskapet i min artikel var betydligt allvarligare än så. Det vittnar inte minst de 27 000 som av en eller annan anledning delat min debattartikel på Facebook och Twitter.

Den antirasistiske FI-representanten Lars Gårdfeldt, använder sig också av åldersrasism, när han mer eller mindre medvetet misstolkar min artikel som att allt var bättre förr.

Istället för att förakta oss kvinnokämpar borde Lars Gårdfeldt, men även övriga FI – företrädare studera historien och lära av den. Ty den som inte lär av historien är dömd att upprepa den.

Lars Gårdfeldt, som präst borde veta! Mig veterligen grundas kristendomen på den bibliska historien.

Ännu märkligare är det att Lars Gårdfeldt eller någon annan riksdagskandidat för FI inte med ett ord nämner eller tar avstånd från de hot, trakasserier och förföljelser som följt och följer i FI:s kölvatten. Verbal gerillakrigföring mot oliktänkande som förstör människoliv.

Lars Gårdfeldt vägrar också se och därmed erkänna FI-supportrarnas hat mot kvinnokampens söner.  Men efter alla de, i skrivande stund, 27 000 delningarna på Facebook och Twitter, är det kanske dags att ta opinionen på allvar! Det är inte bara jag som tycker att FI är ett parti som behöver skärskådas!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.