Patrik Sjöberg höjdhoppare
Tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg. Till höger stranden Copabana och beachvolleybollstadion som byggts för OS i Rio. Foto: Björn Larsson Rosvall / David Goldman / TT
Debattinlägg

”Märkligt att Brasilien fick både VM och OS”

OS 2016 ·

”Att OS går i Brasilien kommer inte vara samma sak som när fotbolls-VM gick där för fotboll är religion i Brasilien. Nu kommer det vara många OS-sporter som den vanliga brasilianaren aldrig har varit i närheten av. Den enda sporten som kommer få uppmärksamhet under spelen är beachvolleyboll som är enormt populär i Brasilien”, skriver Patrik Sjöberg.

Om debattören

Patrik Sjöberg
Höjdhoppare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag kom till Brasilien och Rio de Janeiro för första gången 1988. Då var jag redan en van världsresenär, men blev ögonblickligen kär i staden, folket och landet.

Att Brasilien fick fotbolls-VM och OS så nära inpå varandra är i mina ögon lite märkligt, men samtidigt kanske logiskt.

Att nu OS skall gå i Brasilien kommer inte vara samma sak som när fotbolls-VM gick där senast för fotboll är religion i Brasilien. Hela landet samlas och är stolta över sitt landslag och de spelar fotboll precis överallt.

Nu kommer det vara många sporter som den vanliga brasilianaren aldrig har varit i närheten av.

Den enda sporten som kommer få uppmärksamhet är beachvolleyboll som är enormt populär i Brasilien.

Rio-OS har kantats av problem med försenade byggen och halvfärdiga arenor. Där kommer nog den brasilianska inställningen in så det lär bli en del kosmetiska lösningar.

Det jag oroar mig mest för är hela staben av frivilliga, som jobbar under hela OS, och kan bli ett problem.

Det blir en tuff uppgift att få tillräckligt med personal som dyker upp på rätt plats och tid.

Just tid är ett relativt begrepp i Brasilien och med ett tight schema med bussar som skall köra aktiva, ledare och press mellan arenor, hotell och OS-byn kommer tiden garanterat bli ett stort samtalsämne om personalen inte lyckas hålla tiden.

Under OS i London var jag med på en presskonferens om Rio-OS. Då sa man att många av arenorna i London skulle monteras ner för att sedan användas i Rio.

Att det skulle vara så enkelt att återanvända arenor från London tvivlar jag på och om det ändå skulle fungerat på det viset så har det säkert kostat.

Det går inte att blunda för den enorma korruptionen som genomsyrar det brasilianska samhället och det var nog den största anledningen att jag gav upp och flyttade hem till Sverige igen.

Ingenting är enkelt i Brasilien och alla är vana att betala en summa för att skynda på de mest vardagliga sakerna.

Det har också pratats mycket om zikaviruset inför OS och det är ingen nyhet om du har tillbringat lite tid i Brasilien.

När jag bodde i Brasilien var det denguefeber som myggorna spred. Då räckte att man hade lite ont i halsen för att få diagnosen Denguefeber.

Skräcken för zika verkar väldigt överdriven om du nu inte skall paddla upp genom Amazonasfloden och sova under bar himmel. Håller dig till Rio så skall det nog gå bra.

Brottsligheten är ytterligare en stor utmaning för OS i Rio. Det är lätt att drabbas om man inte känner till vissa oskrivna regler.

Ha inte synliga värdesaker för då blir du en enkel måltavla. Se alltid till att ha lite lösa sedlar i fickan och om du nu har en ryggsäck så ge den till rånaren. Spelar du hjälte och inte lämnar över det rånaren vill ha så kan det gå illa!

Polisen säger att brottsligheten har minskat med upp till 95 procent på Copacabana för man har monterat upp strålkastare och övervakningskameror.

Det stämmer, men det skrämmer inte tjuvar nämnvärt för han vet att du måste ta någon av sidogatorna för att komma till ditt hotell eller till taxin och där ser ingen någonting.

Till det idrottsliga som OS faktiskt ska handla om så har det varit ett turbulent år för friidrotten med Rysslands dopningskandal som gör att idrotten har än en gång har hamnat i andra rummet.

Tyvärr kommer OS nog handla väldigt mycket om dopning och rättsliga efterspel. Det kommer att sättas igång av de aktiva idrottare som inte kommer att få ställa upp.

Själv kommer jag att slötitta lite på OS i TV om andan faller på, och kan villigt erkänna att jag gärna hade varit på plats i Rio.

Dock hade jag nog spenderat min tid på Rios alla beacher och druckit en massa caipirinhas och inte brytt mig så mycket om OS-idrotten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.