Foto: TT

Svalt intresse för OS i Rio

Uppdaterad
Publicerad

Nu är många tillbaka i tv-soffan efter en solig och varm semester. Men intresset för OS verkar svalt, trots att invigningen är om bara tre dagar.

Johan von Friedrichs arrangerar brasilianska konserter i Stockholm och förbereder nu en stor fest på lördag. Men det är med delade känslor. Den verkliga OS-yran har svårt att infinna sig.

– Tyvärr är det som det är. Den förre presidenten är avsatt, korruptionen, det är de här dubbla känslorna hela tiden.

”Inte känt någon OS-feber än”

Även när SVT Nyheter frågar runt i Kungsträdgården i Stockholm om det är någon OS-feber i luften är svaren blandade.

– Jag är intresserad av OS och kommer att titta, men jag har kanske inte känt någon OS-feber än, litegrann kanske, säger Isabel Pollack.

– Det har ju precis varit EM i fotboll. Det tror jag påverkar. Jag har inte kollat upp vad som händer på OS alls, säger Gabrielle Rossi.

Tittartiden varierar

Sommar-OS hamnar alltid i topp när svenskarna väljer sitt önskesportevenemang i TV. Men hur många timmar vi har tittat i genomsnitt per person i landet har varierat mellan mästerskapen. Det beror på saker som  geografisk tidsskillnad, tid på året och svenska framgångar.

OS i Aten 2004 är fortfarande det sommar-OS som fått mest tittartid. Framgångarna kom med 3 guldmedaljer i friidrott. Mästerskapet sändes på en rimlig tid för oss svenskar och vi hade hunnit landa i tv-soffan efter semestern.

I genomsnitt tittade svensken 20 timmar på OS i Aten. Det kan jämföras med OS i Sydney 2000, då svensken tittade i genomsnitt 13 timmar.

Hänger på medaljer

I år ska Viasat  sända mer än 2000 timmar OS. Radiosporten har 27 journalister på plats i Brasilien. Men hur blir det med publikintresset?

– Det stämmer att det har varit mycket problemorienterat kring OS i Brasilien. Men även inför OS i Peking 2008 handlade det mycket om problem. Man diskuterade mänskliga rättigheter och om mästerskapet till och med skulle bojkottas. Sedan, när tävlingarna väl kom i gång blev det ändå fokus på det idrottsliga, tycka vad man vill om det, men så var det i alla fall, säger Markus Boger, chef för Radiosporten.

Sjöström kan vända trenden

SVT:s expertkommentator Staffan Lindeborg, som följt många OS, tror att intresset för det här mästerskapet hänger på simmerskan Sarah Sjöström.

– Den svenska truppen är lite mindre än vanligt. Medaljförväntningarna är också mindre än vanligt. Men jag tror att OS-febern kommer. Den kan komma redan om Sarah Sjöström lyckas vinna ett OS-guld i sin första final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.