Den nya versionen av Emil Carlsiös skulptur utanför Sjöfartsmuseet i Göteborg. Foto: Matilda Källen/SR
Debattinlägg

”Bilden av en svastika är skapad”

Opinion ·

”Att det kan ses som en svastika från en vinkel, inifrån museet, är delvis baserade på idén om hur skulpturen skulle kunna se ut. Men bilden av en svastika är skapad”, skriver Emil Carlsiö om sitt konstverk.

Om debattören

Emil Carlsiö
Konststudent, Akademin Valand

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

#Variations – handlingen eller processen. För någon eller valfritt antal människor att utföra några handlingar.

Under de två senaste veckorna har jag följt diskussioner gällande mitt konstverk Variations of a naval flag på såväl sociala som i etablerad media.

Baserat på en svastika på en örlogsflagga i en av Sjöfartsmuseets utställningar har jag skapat en 3D-skulptur som delvis diskuteras som en faktisk svastika på gräsmattan utanför museet. I praktiken stämmer inte detta.

Efter att ha gjort två intervjuer som publicerades fredagen den 17 mars valde jag att publicera ett pressmeddelande på min hemsida fredagen den 24 mars. I korta ordalag beskrev jag händelseförloppet och klargjorde att antaganden om att mitt verk var baserat på fascistisk agenda är inkorrekta.

Mitt verk är processbaserat och fungerar olika beroende på vem som exponeras av det. I vissa kanaler skrivs det som en ”nazistisk hakkorsskulptur”, i andra om vikten av yttrandefrihet.

Vad som är genomgående i debatten är att människor diskuterar ett konstverk som ingen har sett.

Mina kommentarer i pressen om vad verket kan vara: ”Det kan ses som en svastika från en vinkel, inifrån museet” är delvis baserade på idén om hur skulpturen skulle kunna se ut. Men, bilden av en svastika är skapad.

min hemsida är två bilder publicerade: En bild föreställandes en slags tankekarta och en bild föreställandes hur skulpturen skulle kunna se ut inifrån museet. Ingen av bilderna föreställer en svastika. Trots det har en svastika skapats. Vad jag än väljer att ställa ut för objekt kan det komma att förstås som en svastika.

Under processen har jag haft ett tätt samarbete med mina lärare, Maddie Leach och Mary Coble, men det är viktigt för mig att klargöra att mina beslut om konstverkets utformning är tagna av mig själv; inte av Akademin Valand, inte av Sjöfartsmuseet och inte av någon annan.

Från och med 29 Mars till och med 19 april kommer jag regelbundet uppdatera min hemsida med ytterligare information om konstverket.

Stort tack till alla deltagare och medskapare av Variations of a naval flag.

...

Fotnot: I Opinion live den 30 mars 22.00 i SVT 1 debatteras frågan.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.