Flytande räkmacka med confiterad äggula i het räksoppa

Flytande räkmacka med confiterad äggula i het räkvägg.

Publicerat:

Tillagningstid:

Het räksoppa serverad med en frasig och krämig räkmacka med confiterad äggula på toppen! För mig är detta som att servera semla i hetvägg. Lyxigt och otroligt gott!

Ingredienser

4portioner

Confiterade äggulor

  • 4st
    äggulor
  • 3-4dl
    olja

Räkmacka

  • 1kg
    färska räkor
  • 4skiva(or)
    bröd
  • 50g
    smör
  • 1dl
    färskost
  • 1kruk(or)
    dill
  • 1st
    citron
  • 2msk
    bärvinäger, gärna på hallon, jordgubbar eller åkerbär

Het räkvägg (soppa)

  • 1st
    schalottenlök
  • räkskal från 1 kg räkor
  • 2msk
    tomatpuré
  • 1msk
    kycklingfond
  • 1/3st
    fänkål
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 1kvist(ar)
    bladselleri
  • 1msk
    smör
  • 1dl
    vitt vin
  • 1liter
    vatten
  • 2dl
    grädde
  • ½dl
    dill, skuren
  • 1tsk
    dillfrön
  • salt och peppar

Så lagar du

Confiterade äggulor

Man kan confitera äggulor på olika sätt, men så här gör jag. Tänk på att äggulor kan vara i olika storlek och därför behöver olika tid att tillredas.

1. Ta fram en kastrull och 4 äggkoppar eller cocoteformar. Se till att du har en tjockbottnad kastrull och tillräckligt med olja så du kan täcka kopparna med olja.

2. Värm oljan till 62–70 grader. Ta sedan äggulorna och placera dessa i kopparna i oljan. Håll nu temperaturen på 62–70 grader i 15–25 minuter.

3. Tryck försiktigt med en sked på äggulorna. De ska kännas som en mediumstekt ryggbiff.

4. Plocka upp och kyl ner äggulorna.

Räkmackan

1. Smält smöret.

2. Skär brödet i snygga former eller skär ut det med en utstickare.

3. Doppa brödet i smöret på båda sidor och stek dem gyllenbruna på en häll eller i en grillpanna.

4. Skala räkorna (spara skalet) och blanda dessa med den hackade dillen.

5. Blanda hackade räkor med färskost och lägg på den smörstekta mackan.

6. Lägg på den confiterade äggulan.

Het räkvägg (soppa)

1. Hacka selleri, fänkål och lök i bitar.

2. Fräs detta tillsammans med räkskalen i en kastrull i någon minut, klicka i tomatpuré och fräs några minuter tilll.

3. Blanda i vin och vatten och låt det koka i 15 minuter.

4. Sila bort nu bort skal och grönsaker. Tillsätt grädden, kycklingfond och småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera i skålar, toppa med räkmackan och garnera med vinägern.

Smaksätt din egen vinäger

Smaksatt vinäger är en enorm smakhöjare. Detta är en grund som funkar till nästan alla typer av bär eller frukter.

Övrigt

Confiterade ägg håller 2–3 dagar i kylen.

Dela det här receptet med dina vänner!