Moqueca- Brasiliansk fiskgryta

Moqueca- Brasiliansk fiskgryta

Publicerat:

Moqueca är en utsökt brasiliansk fiskgryta med smak av kokosmjölk, paprika och tomat. Man kan variera fiskgrytan genom att ha i både fisk och skaldjur eller göra den enkel som min version med endast fisk. Supersmarrig, festlig och lättlagad vardagsrätt.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    fiskfilé (torsk, lax, gös, sej, kolja)
  • 1
    lime
  • 1
    gul lök
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1-3
    färsk chili efter smak
  • 1
    röd paprika
  • 1
    grön paprika
  • 2msk
    tomatpuré
  • 400g
    krossad tomat
  • 400g
    kokosmjölk
  • 2tsk
    spiskummin
  • 2tsk
    chili- eller paprikapulver
  • 1knippa(or)
    färsk koriander
  • salt & peppar
  • olja till stekning

Garnering

  • lime och koriander

Ris

  • 3dl
    basmatiris
  • salt efter smak
  • vatten
  • 3msk
    rapsolja

Så lagar du

  1. Hacka fisken i stora bitar, krydda med salt, peppar och pressa lime över fisken. Blanda och låt gärna fisken marineras i kylen några timmar eller låt stå i rumstemperatur i ca 30 min.
  2. Hacka lök och paprika i strimlor. Finhacka chili och vitlök. 
  3. Hetta upp olja och stek löken en stund. Vänd i chili, vitlök, tomatpuré och stek lite till. 
  4. Vänd i paprika och fräs allting lite hastigt. Krydda med spiskummin, chilipulver, salt och peppar. 
  5. Fräs allting några sekunder och häll sedan över krossad tomat och kokosmjölk. Låt grytan puttra utan lock i ca 15-20 min på medelvärme.
  6. Vänd i koriander och lägg försiktigt fisken tillsammans med marinaden i såsen. 
  7. Låt fisken sjuda långsamt i såsen tills den är färdiglagad, ca 10-15 min. 
  8. Pressa gärna lite limesaft i grytan och toppa med koriander vid servering. Servera gärna med ris.
  9. Tips! När fisken är klar kan du vända i räkor i såsen.

Zeinas specialris

  1. Välj ett basmatiris av bra kvalité. Tvätta ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna. Blötlägg sedan riset i ljummet vatten i ca 30 min.
  2. Sila av riset, tvätta försiktigt igen. 
  3. Koka upp vatten, rikligt med salt i en stor och rymlig gryta. 
  4. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av riset.
  5. Lägg riset i grytan och forma det till ett “berg”. 
  6. Gör sedan små gropar i riset salta och häll på ca 1,5 dl hett vatten. Vattnet ska inte täcka riset, det räcker att det lägger sig på botten. Det ska bildas ånga i grytan.
  7. Klä kastrullocket med en ren kökshandduk och lägg på locket. Koka upp på medelvärme i ca 4 minuter och sänk temperaturen till låg värme. 
  8. Låt tillagas långsamt i ca 15 min. Lyft sedan på grytlocket, släpp ut ånga och fluffa till riset med en gaffel.
  9. Hetta upp ca 1 msk olja per 1 dl ris, låt bli ordentligt varmt och häll sedan över riset. Blanda ordentligt och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!