Vetlandas Johan Löfstedt valde till matchens lirare. Foto: TT.

Sverige i drömfinal mot Ryssland

Sverige gick till final i bandy-VM efter en lekstuga mot Norge i semifinalen i Sandviken. Det slutade 17-2 utan att någon gång vara spännande. ”Vi pratade Ryssland redan i går kväll”, säger förbundskaptenen Svenne Olsson. Och så blir det efter att Ryssland besegrade Finland med 6-4 i sin semifinal.

– Vi genomför matchen på ett bra sätt. Vi sa att vi skulle göra det ordentligt och få igång kropparna. Nu längtar vi efter finalen, säger Erik Pettersson, till vardags hemmaspelare i Sandvikens AIK, till Kanal 5.

På slutet kom hejaramsor i gång och det blev lite skön stämning i arenan. Precis som väntat fick spelarna en behaglig resa och kan komma utvilade till finalen under söndagen, där man dessutom får tre timmar längre vila än sin motståndare (förmodligen Ryssland).

Jonas Löfstedt blev vald till matchens lirare. Han såg på egen hand till att avgöra matchen med att göra ett äkta hattrick med 2-0 till 4-0 under 19 minuter i den första halvleken.

Högsta åskarsiffran under VM – men ändå många tomma platser

Precis som tidigare under mästerskapet var det många lediga stolar i Göransson Arena. Officiella publiksiffran var på 2 510 åskådare, flest hittills i detta mästerskap. Speakern meddelade under matchen att det gick bra att sitta kvar och se den andra semin mellan Ryssland och Finland på samma biljett.

– Hoppas att det blir en tuff match så att de får jobba hårt inför morgondagen, funderar Pettersson.

– Något säger mig att Ryssland vinner, vi pratade Ryssland redan i går kväll, men jag hoppas att de får gå ”all in” och att Finland kan vara med i andra halvlek, säger Svenne Olsson.

Ryssland skakat i semifinalen

Det blir drömfinalen som alla väntat på i bandy-VM. Sverige på hemmaplan mot de fyra årens senaste mästare Ryssland, som slog Finland med 6-4 med darr. Det blev också det drömscenario som som svenskarna drömde om där de fick se Ryssland kämpa i fulla 90 minuter. Behagligt tillbakalutade på hotellet.

När Artem Bondarenko klippte in 5-2 efter en hörna med tio minuter kvar verkade det klart i en ödslig hall. Men på mindre än två minuter gjorde Mikko Rytkönen 3-5, nära mål, och Juho Liukkonen 4-5 efter att snabbt ha vänt om och fått på en fullträff utifrån.

Jurij Sjardakov utnyttjade ett slarv i det finska försvarsarbetet och kunde solo göra 6-4 och ge Ryssland lättnad och en finalplats. Med den matchen på näthinnan går Sverige in som klar favorit i finalen. Återstår att se om publiken till slut får upp ögonen för bandy-VM?