Tove Alexandersson missar SM i september Foto: TT Nyhetsbyrån

Alexandersson missar SM – och världscupen i fara

Uppdaterad
Publicerad

Den fotskada som Tove Alexandersson drogs med under VM har ännu inte läkt färdigt.

Nu missar hon SM i september – och kan tappa världscupsegern i sista tävlingen.

”Jag har missat ganska många tävlingar och är inte säker på att jag kan springa den heller”, säger hon till SVT Sport.

En sten har sabbat stora delar av hennes säsong. Stjärnan Tove Alexandersson slog i foten i skogen två veckor före VM och kunde bara springa två lopp under mästerskapet. Det första gjorde foten sämre, det andra slutade i missad pallplats.

Skadan har sakta blivit bättre, men 22-åringen kan fortfarande inte springa. I stället får hon sin träning på cykelsadeln eller i bassängen.

– Jag är inte nöjd med säsongen och har tyvärr inte kunnat springa så många tävlingar som jag har velat, säger hon till SVT Sport.

”Tror att jag tappar segern”

Enligt landslagschefen Håkan Carlsson har en magnetröntgen visat på en stressfraktur. Alexandersson missar garanterat SM i långdistans 12–13 september och troligen också SM i medeldistans helgen därpå.

Målet är att hon ska vara tillbaka till världscupfinalen i schweiziska Arosa 2–4 oktober. Men svenskan, som leder den totala världscupen, är inte säker på att det är realistiskt heller.

– Men det är ingen idé att jag funderar på det i nuläget. Blir foten bättre så tar jag ett beslut då. Men om jag inte springer tävlingen så tror jag att jag tappar segern, säger hon.

Danskan Ida Bobach är hack i häl på andra plats, bara 56 poäng bakom.

Löpning flera veckor bort

Efter VM i Skottland i somras flyttade Tove Alexandersson till norska Halden för att förbereda sig för VM i Strömstad nästa sommar.

Nu har hon valt att flytta tillbaka till Borlänge igen.

– Min tanke var att bo där i ett år men eftersom foten inte är bra bestämde jag mig för att flytta tillbaka. Det är bättre förutsättningar inför vintersäsongen där. Det är större chans för snö, säger hon.

Hur långt borta är en comeback i nuläget?

– Svårt att säga. Jag måste vänta tills foten känns helt bra och det är såklart tråkigt. Det tar nog några veckor innan jag klarar av att springa igen, säger Alexandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.