Tove Alexandersson, 22. Foto: BILDBYRÅN

”Brukar inte se såhär besvärliga skador”

Uppdaterad
Publicerad

En sten har sabbat stora delar av 22-åriga Tove Alexanderssons säsong.

Landslagsläkaren Mia Jodal vågar inte ge något svar på om stjärnan är frisk i tid till avslutningen av världscupen.

”Jag har varit med i många år och brukar inte se såhär besvärliga skador. Det är ett kraftigt trauma mot foten”, säger hon till SVT Sport.

Alexandersson dras fortfarande med sviterna av den fotskada hon ådrog sig två veckor före VM. Hon har tät kontakt med landslagsläkaren Mia Jodal om rehabiliteringen som går långsamt framåt.

– Hon trampade på en sten och det resulterade i en stor blödning och ett benmärgsödem i en tå, säger Jodal till SVT Sport.

Hur ser läkningstiden ut för en sådan skada?

– Det är ovanligt att man ser så stora blödningar som hon hade. Det var ett rejält slag mot foten och med så omfattande skador kan det ta mellan sex till åtta veckor att bli bra.

”Risken för bakslag stor”

När tror du att Tove kan vara tillbaka?

– Svårt att säga. Hon ska vara helt smärtfri i vardagen och därifrån kan vi försiktigt börja belasta foten och springa igen.

Du säger ”försiktigt”. Hur fort innan hon kan tävla?

– Det är väldigt sällan man ger sig rakt in och springer världscupen. Om man ger sig in i tävling och hård belastning direkt är risken för bakslag stor. Man brukar försöka trappa upp med löpning i snäll miljö.

Det är viktigt att vara försiktig?

– Ja, att stressa på detta kommer inte att löna sig. Då kan man brottas med de här problemen länge. Det är bättre att vänta ut första nivån och långsamt trappa upp.

”Det blir inget SM”

Det är ett SM om mindre än två veckor. Är det kört?

– Ja, det blir inget SM.

Är ni hoppfulla att hon kan vara med på världscupen 2–4 oktober?

– ”Hoppfulla” är fel ord. Vi tar en dag i sänder och kan vi börja belasta så får vi fatta ett nytt beslut om några veckor igen om hur vi ska hantera världscupen, säger Jodal.

Tove Alexandersson leder den totala världscupen, 56 poäng före danskan Ida Bobach, inför avslutningen i schweiziska Arosa i början av oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.