En lockande fråga om Zlatan ska få södertäljeborna att fimpa på rätt sätt. Foto: SVT/TT

Vill få fler att fimpa rätt – med ”Zlatan och Messi”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun hoppas få bukt med fimpar som kastas på marken och lanserar därför en specialframtagen askkopp.

I Sverige slängs ungefär en miljard fimpar varje år på marken och enligt stiftelsen Håll Sverige rent så hör Södertälje kommun till en av de värsta platserna i landet.

Vill få rökare att rösta

För att få bukt med problemen har kommunen nu tagit fram en ny typ av askkopp där tanken är att rökare ska få använda sin fimp för att rösta i olika frågor.

– Det här är en modell (se video ovan) där man har en fråga med två alternativ och så får man rösta med sin fimp. Sedan kan man se vilket alternativ som fått mest fimpar, säger Tomas Thernström, avfallssamordnare på Södertälje kommun.

”Vem är bästa fotbollsspelaren, Zlatan eller Messi?”

Exakt vilken typ av frågor det ska bli på askkopparna är inte klart än, idag går det att läsa på prototypen ”Är det okej att slänga fimpar på marken, ja eller nej?”. Tomas Thernström lyfter däremot fram sportfrågor som ett exempel som kommunen mycket väl kan använda sig av för att locka folk till att rösta.

– Vi skulle kunna ha frågan: ”Vem är den bästa fotbollsspelaren, Zlatan eller Messi?” säger han.

Men är inte risken att det uppfattas som roligt att rösta och därmed som att ni nästan uppmuntrar till rökning?

– Nej, jag tror folk är smartare än så faktiskt, säger Tomas Thernström.

Ett koncept från England

Inspiration har kommunen hämtat från England där liknande försök tidigare har gjorts.

– Tanken är att vi ska ha lite askkoppar som är lite roliga också så att vi lockar rökarna till att slänga fimpen på rättställe och inte på gatan, säger Tomas Thernström.

”Behövs fler askkoppar”

Samtliga kommuninvånare SVT talat med menar att problemet inte är att folk inte vill fimpa rätt, utan att det saknas tillräckligt mycket askkoppar.

– Det behövs verkligen mer, för just nu fimpar alla överallt och det ser inte kul ut, säger Södertäljebon Charles Anton.

Tomas Thernström håller med om att det är lite askkoppar.

– Vi kommer se över det här och göra en inventering och jag tror att vi kommer behöva fler, säger han.

Men om ni har haft det här problemet så länge, varför har ni inte satt upp fler tidigare?

– Det kan jag inte svara på, jag har bara jobbat här i sex månader. Men det har nog gjorts en del försök, tyvärr så förstörs ju askkoppar ofta.

Skräpfakta

Varje år slängs cirka en miljard fimpar på marken i Sverige. Totalt handlar det om cirka 4500 miljarder fimpar i världen som varje år som slängs på samma sätt enligt organisationen Clean up the world.

I Södertälje centrum, som hör till en av de fimptätaste platserna i Sverige, slängs i genomsnitt sex fimpar per tio kvadratmeter.

Själva fimpen i sig är dålig för miljön, eftersom filtret bland annat innehåller kadmium (som även finns i batterier).

Totalt uppskattas 80 procent av allt skräp i stadsmiljöer vara tobaksrelaterade produkter så som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket.

Källa: Håll Sverige rent/Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.