14 österrikiska ledare stängs av på livstid

Uppdaterad
Publicerad

14 österrikiska skidledare stängs av på livstid från de olympiska spelen efter deras inblandning i bloddopningsskandalen under Turin-OS i fjol.

Det beslutade den österrikiska olympiska kommittén i dag. Ordförande Leo Wallner sade efter mötet att samtliga 14 kommer att förnekas ackreditering till OS för all framtid.

Dessutom meddelade Wallner att alla österrikiska idrottare som i framtiden döms för dopning kommer att stängas av på livstid från ytterligare olympiska spel.

En annan åtgärd som vidtogs är att den österrikiska skidförbundsordföranden Peter Schroecksnadel avgick från sin tjänst.

Utvecklingen har påskyndats efter påtryckningar från den internationella kommittén och faktumet att landet i form av Salzburg kandiderar till OS 2014.

Salzburg tävlar mot ryska Sochi och sydkoreanska Pyeongchang och vinnarstaden presenteras i Guatemala City 4 juli.

-Vi vill få OS till Salzburg och med dessa åtgärder är våra chanser intakta, sa borgmästaren Heinz Schaden i dag.

-Jag vill förtydliga att IOK dömde enskilda individer och inte förbund och därför är jag övertygad om att dopningsfallen inte står i vägen för Salzburgs kandidatur för OS 2014, sa Wallner.

Den ledare högst upp i hierarkin som nu blir avstängd är Markus Gandler, sportchefen för längd- och skidskyttelandslaget.

Sanktionerna gäller även Walter Mayer, den förre skidtränaren, som redan har stängts av från två OS efter bloddopningsskandalerna vid OS 2002.

Det var Mayers närvaro i det österrikiska landslaget under Turin-OS som föranledde den italienska polisen att göra flera stora razzior mot de österrikiska förläggningarna i Turin.

Italienska myndigheter beslagtog stora mängder dopningsmedler och utrustning medan Mayer flydde från platsen och slutligen kraschade med sin bil vid en polisspärr vid den österrikiska gränsen.

Andra som stängdes av i dag var lagläkaren Peter Baumgartl och fysioterapisten Volker Mueller.

Baumgartl säger i en intervju med AP att han inte har anklagats av vare sig österrikiska olympiska kommittén eller IOK för dopningsanvändande och att han upprepade gånger varnat idrottare för att använda dopning.

-Borde jag ha gjort inspektioner i deras rum och letat igenom deras nattduksbord? Allt jag kan göra är att varna dem men jag är ingen polis eller dagmamma, säger Baumgartl.

De andra avstängda, all knutna till längd- och skidskyttelandslaget är Alfred Eder, Walter Gapp, Walter Hoerl, Heinz Muehlbacher, Stefan Rohrmoser, Emil Hoch, Andreas Eder, Gerald Heigl, Reinhard Neuner och Gerhard Urain.

Wallner sade att dagens beslut mot dessa tas eftersom förbjudna preparat har hittat i deras förläggningar och beslutet omfattar dem alla oavsett om de direkt eller indirekt varit involverade i dopningsanvändande.

I förra veckan bötfällde IOK den österrikiska olympiska kommittén med 1 miljon dollar för att de inte lyckats undvika skandalen i Turin.

Och i förra månaden stängde IOK av sex idrottare på livstid från OS för deras inblandning i Turin-skandalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.