31 turkiska friidrottare stängs av för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Det turkiska friidrottsförbundet har stängt av 31 friidrottare i två år för dopningsbrott.

Förra veckan stängdes nio turkiska friidrottare av för dopning. I dag, samma vecka som friidrotts-VM inleds, har det turkiska friidrottsförbundet stängt av 31 atleter i två år.

Bland dem ingår 2004 års olympiske silvermedaljör i slägga, Esref Apak, som åkte fast i tester inför Medelhavsspelen. Det turkiska friidrottsförbundet fortsätter att undersöka Asli Cakir Alptekins påstådda dopning.

Dopning inom friidrotten

Alptekin tog guld på 1 500 meter i London-OS, och ytterligare två kvinnliga OS-deltagare från London-spelen är misstänkta. 

Minst tre av de 31 fällda ingick i Turkiets OS-lag förra året. Att avstängningarna kommer nu är inte överraskande, då flera friidrottare från nationen testades positivt inför Medelhavsspelen som Turkiet arrangerade i juni.

Samtliga 31 avstängda finns namnpublicerade på det turkiska friidrottsförbundets hemsida. I efterdyningarna av dopningsskandalen avgick i förra veckan Mehmet Terzi som ordförande i förbundet efter nio år i tjänst. VM i Moskva inleds nu på lördag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom friidrotten

Mer i ämnet