77 års brittisk väntan över

Uppdaterad
Publicerad

Andy Murray vann Wimbledonfinalen mot Novak Djokovic med 6-4,7-5, 6-4. Därmed är han den förste britten att vinna den klassiska tävlingen sedan 1936.

Skotten behövde fyra matchbollar innan han kunde släppa lös glädjen påhejad av en fanatisk trollbunden hemmapublik.

Murray gick bara omkring på banan, gjorde highfives med publiken och tog sig åt huvudet och kunde knappt tro att det var sant. Han var i sin egen värld.

Wimbledon 2013

Till slut tog han sig upp till boxen med sina närmaste där alla utom stenansiktet, tränaren Ivan Lendl, tjöt av glädje.

”Vet inte hur jag tog sista gamet”

Andy Murray gick fram till 40-0 och hade tre matchbollar vid 5-4 i det tredje setet. Centercourten kokade och Novak Djokovic tog fyra raka poäng och torterade publiken mentalt.

Den serbiske världsettan fick ytterligare två breakbollar innan Murray till slut kunde avgöra matchen.

-Jag vet inte hur jag kom igenom det sista gamet men på något sätt gick det. Jag kommer inte ihåg någonting, säger Murray som fick ett leende av Lendl, något som var så unikt att det uppmärksammades av speakern.

-Grattis till Andy och hela landet. Jag gav allt jag hade men det räckte inte, säger Djokovic som var stor efter förlusten.

De har känt till varandra under hela sin tenniskarriär. De är födda inom en vecka samma år 1987 och möttes första gången redan som elvaåringar i en turnering i Frankrike. Sedan dess har de utvecklat en vänskap – som tillfälligt lades åt sidan under matchen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Wimbledon 2013

Mer i ämnet