Asada vann VM-guld inför hemmapubliken

Uppdaterad
Publicerad

Mao Asada, 23, vann sitt tredje VM-guld inför en extatisk hemmapublik i Saitama, Japan, och fick revansch för sjätteplatsen i OS.

Asada vann kortprogrammet och kunde kosta på sig att underrotera tre hopp i det fria. Hon stod ändå pall för pressen och vann på 216,69 poäng, drygt nio poäng före 15-åriga stjärnskottet Julia Lipnitskaja, Ryssland.

– Jag behöll kontrollen och gjorde det jag måste göra. Jag var mycket mer nervös än före kortprogrammet men fansens hejarop fick mig att slappna av, sade Asada efteråt enligt AP.

Konståknings-VM 2014

Asada har tidigare sagt att hon överväger att sluta efter denna säsong, och hyllades av en extatisk hemmapublik och ett regn av blommor och presenter. Hon är den första japanen som vunnit VM tre gånger. Asada slog igenom som 15-åring och är en av Japans mest älskade idrottare. Det återstår att se om hon verkligen lägger skridskorna på hyllan.

Kostner besviken trea

Carolina Kostner, som vann VM 2012, stod för en svag insats med ett par grova missar – ett fall på en trippel ögel och ett par dubbelhopp blev bara enkla. Italienskan var bara sjätte bästa i dag men klarade ändå VM-bronset.

– Jag önskar att jag kunde åka igen och göra det bättre. Det var verkligen tufft. Hoppen funkade inte som jag önskade med sådan är sporten, eller hur? sade hon besviket efteråt.

Lipnitskaja presterade ett felfritt åk så när som på ett fall på en trippel salchow.

– Det är synd att jag missade salchowen. Jag gjorde den inte korrekt, därför föll jag. På träningen har jag också haft svårt med det och till nästa säsong måste vi fixa det, säger 15-åringen enligt AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konståknings-VM 2014

Mer i ämnet