Stig Strand gör i helgen sin sista tävling för SVT Sport efter 28 år som alpinexpert. Foto: Bildbyrån

Stig Strand kommenterar från Zagreb: ”Sista resan”

Uppdaterad
Publicerad

Damernas och herrarnas världscupslalom i Zagreb den 4 och 6 januari blir Stig Strands avskedsföreställning efter 28 år som SVT-kommentator. – Det är sista resan, säger den folkkäre och mångårige alpinexperten.

Efter förra säsongen togs beslutet att Stig Strand fick sluta som expertkommentator i SVT. Men nu gör han comeback. Och det är med radarpartern Björn Fagerlind, som han kommenterade med i 22 av sina 28 år som SVT-expert.

De gör nu en sista alpinhelg tillsammans i världscupen.

Världscupen i alpint

– Det är sista resan med Björn. Framför allt så är det en intressant backe vi ska till, ur svensk synvinkel. Man har åkt bra i Zagreb. Det brukar vara täta tävlingar, sällan riktigt avgjort. En backe som inte är alltför svår. Det gör att det blir små avstånd mellan åkarna.

Varför väljer ni just Zagreb som sista tävlingsort?

– Det är både dam- och herrslalom. Då får man möjlighet att göra både en dam- och en herrtävling, vilket är trevligt.

Och slalom ligger dig lite extra varmt om hjärtat?

– Ja, det gör det. Dels för att jag var som bäst i slalom, och dels för att Sverige alltid haft bra slalomåkare. Just nu är man väldigt starka. Speciellt på damsidan där två kan vinna, Frida Hansdotter och Maria Pietilä-Holmner. På herrsidan som lag är det fantastiskt bra. Fem bland de 15 bästa senast.

Största idrottsögonblicket under dina 28 år som SVT-expert?

När Pernilla vann sitt VM-guld i storslalom (1991 Saalbach). Det tyckte jag var häftigt. Det var så oväntat. Likadant när Anja vann sitt första VM-guld i slalom (2001 St Anton). Hon hade inte åkt bra tävlingarna innan. Det var inte heller så där jätteväntat. Det är massa medaljer jag har fått vara med om, men om jag direkt ska plocka fram något så är det de gulden.

”Värsta jag har sett...”

– Under den tiden jag har fått vara expert på SVT är det de två som har varit dominanta. Pernilla och Anja. Som har varit riktigt, riktigt stora.

Har du något extra minnesvärt sändningsögonblick under åren?

– Det värsta jag har sett var Anjas krasch i OS i Vancouver 2010, i kombinationsstörtloppet. Hon flög 60 meter långt och sex meter högt. Jag såg innan att det inte skulle gå vägen. Jag trodde hon skulle landa på nacken. Att resa sig efter det och ta medalj... Hennes krasch är det överlägset läskigaste jag sett.

Du gjorde din första sändning säsongen 1986/87 tillsammans med Sven ”Plex” Pettersson. Vad minns du från den? Var du nervös?

– Absolut! Jag sa väl kanske inte så mycket heller. Plex var väldigt noggrann med att gå igenom vad jag skulle prata om. Att jag inte skulle prata om det han skulle prata om. Att jag skulle koncentrera mig på det som hände i backen, och om det hände något så skulle jag tala om varför. Om det var på väg att hända något skulle jag gärna säga det också. Det har följt mig hela livet, och Björn (Fagerlind) fungerar likadant. Rollerna är rätt självklara.

– Plex sa också att man ska aldrig underskatta de som tittar, de förstår och begriper mycket mer än man kanske tror ibland. Därför ska man ibland kanske inte säga för mycket. Det var det råd han gav mig.

22 år med Fagerlind

Stig Stand har kommenterat ihop med Björn Fagerlind allra mest. Totalt har det blivit 22 år sedan de kommenterade tillsammans i SVT första gången säsongen 1992/93. Sedan OS i Lillehammer, när Fagerlind tog över från Sven ”Plex” Pettersson har de varit ett strävsamt par.

– Han säger att jag är hans längsta relation i livet. Och det är så för mig också. Vi har umgåtts många år tillsammans. När man umgås så länge och så mycket så pratar man inte bara idrott. Det blir mycket mer familjärt, mycket vardagsgrejer. Det är också en mycket nära vän.

Har du något speciellt minne?

– Han kör gärna bil. Och det har inte jag något emot. Men en gång var vi på väg till Kitzbühel, det var lite halkigt, och han körde av vägen. Inte allvarligt utan lite lätt. Då ville han att jag skulle ta över ratten.

– Men i övrigt, alltid påläst, väldigt kunnig. En siffermänniska utöver det vanliga.

Läs också Björn Fagerlinds inlägg i Vinterstudiobloggen: ”Tack för de här åren, Stig”

Stig Strands favorittävlingar

Störtlopp: Jag tycker Kitzbühel är överlägset nummer ett. Den är så extrem i starten, sen har du ett mellanparti som är lite lugnare. Avslutningen är otroligt tuff. Åkaren har ofta ljuset från sidan eller snett bakifrån i slutdelen. Det gör att det är väldigt svårt att se gupp och slag. Kitzbühel är brutal.

Som tvåa i störtlopp har jag Wengen. Men den är bara lång. Den är tung av det skälet.  

Slalom: Wengens och Madonnas slalom. Wengen för att den har så mycket variation. Den är brant, det är en svår backe. Den är väldigt orginal, man har inte förändrat terrängen speciellt mycket. Man startar lite högre upp, den är svår på alla sätt. Madonna för att den kan vara svår när det är väldigt isigt. Mittdelen är ganska brant. Madonna har jag åkt bra i flera gånger. (Stig Strand har tagit en av sina två VC-segrar i Madonna di Campiglio, 21 december 1982)​

Sändningstider, slalom damer och herrar från Zagreb

Söndag 4 januari

10.00 SVT1/Play slalom damer åk 1

13.05 SVT1/Play slalom damer åk 2

Tisdag 6 januari

15.05 SVT1 slalom herrar åk 1

18.10 SVT 2 slalom herrar åk 2

Kommentatorer: Björn Fagerlind och Stig Strand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet