Joel Eriksson Ek ledde Sverige till seger i VM-premiären mot USA

Två mål och en assist.

En glödhet Joel Eriksson Ek ledde Sverige till en drömstart i VM när man besegrade USA med 5-2.

– Det var roligt att höra de svenska fansen där ute och det är verkligen skitroligt att vara här, säger matchvinnaren till SVT Sport.

Sverige är en av guldfavoriterna i detta hockey-VM där framför allt backsidan sticker ut och är riktigt stark med namn som Erik Karlsson, Victor Hedman och Rasmus Dahlin.

En annan favorit är USA och redan i den första gruppmatchen möttes dessa stornationer. En match som direkt blir väldigt viktig i kampen om förstaplatsen i gruppen – och framåt ett lägre placerat motstånd i en kvartsfinal.

Ishockey-VM

Mål och assist

Mycket skulle visa sig handla om Joel Eriksson Ek offensivt för svensk del. Det var Minnesota-centern som först prickade in 1-0 efter knappt fyra minuters spel.

I mittperioden vann han sedan tillbaka pucken som via Victor Hedman hittade fram till Lucas Raymond som kunde utöka ledningen till 2-0.

En amerikansk reducering föll, innan Eriksson Eks Minnesota-kompis, Marcus Johansson, utökade till 3-1 vilket var resultatet efter 40 minuter.

Svettig avslutning

USA reducerade tidigt i den tredje perioden när Brock Nelson glömdes bort framför den blågula kassen.

Sverige försvarade sig dock väl och amerikanarna hade svårt att skapa några större farligheter. Men när Eriksson Ek åkte ut två minuter för en boarding knappt tre minuter från slutet, blev det ändå spännande.

Filip Gustavsson var dock stabil i det svenska målet och Victor Hedman kunde i stället i numerärt underläge stänga matchen till 4-2 i öppen kasse.

”Alltid ge järnet”

Eriksson Ek satte sedan slutresultatet till 5-2, även det målet gjort med uttagen amerikansk målvakt.

– Jag försöker tävla så mycket jag kan och alltid ge järnet. En bra start, konstaterar Eriksson Ek för SVT Sport efteråt och fortsätter:

– Det var skitroligt att höra de svenska fansen där ute och det är verkligen skitroligt att vara här.