Kommissionen backar om dopningslista

Uppdaterad
Publicerad

Den franska antidopningsbyrån Kommissionen meddelade idag att de inte kommer offentliggöra den uppmärksammade listan över dopade cyklister i Tour de France 1998. Men listan gick inte att hemlighålla.

Före dagens presskonferens med franska antidopningsbyrån Kommissionen hävdade flera franska medier att listan med cyklister som kört EPO-dopade under Tour de France 1998 skulle publiceras.

Enligt flera internationella nyhetsbyråer varnade Kommissionen redan den 15 maj om ett offentliggörande  idag.

Information, som har fått flera att reagera, däribland professionella cyklisters organisation (CPA), anser att listan skulle vara kränkande, sett till idrottarnas grundläggande rättigheter.

– Media har försökt att kontakta mig, men jag har tydligt sagt att jag inte kan svara förrän nu, sa Kommissionens ordförande, Jean-Francois Humbert enligt NRK.

– När det kommer till listan, jag vet inte, för jag vet inte namnen på folk. Vad som läckt ut är inte mitt fel.

En journalist på franska tidningen Le Monde hävdade att Jan Ullrich och Erik Zabel var två av namnen på listan och ville ha mer information.

– Vi kommer inte att avslöja något kring listan, var svaret från presidenten.

Han fick stöd av kommissionär Jean-Jacques Lozach, som också var närvarande.

– Vi måste vara extra försiktig med informationen kring denna lista.

Fem namn

Kort efter presskonferensen uppgav nyhetsbyrån AFP att minst fem åkare fortfarande nämns i rapporten från Kommissionen.

Det handlar om Marco Pantani, Jan Ullrich, Laurent Jalabert, Jacky Durand och Laurant Desbiens.

Pantani, som dog 2004, vann loppet 1998, medan Jan Ullrich slutade tvåa.

Ulrich har tidigare erkänt att han använt EPO som aktiv cyklist. Pantanis familj har inte velat att namnen ska komma ut.

– Du vinner ingenting genom att publicera namn som förknippas med något som hände för längesen, sa familjen i ett uttalande.

Kommissionen ska även hittat bevis för att en tredje deltagare i TdF 1998, Amerikanen Bobby Julich, skulle ha använt EPO. Det skrev franska tidningen Le Monde i tisdags.

Åtgärder mot dopning

Huvudsyftet med rapporten har varit att förbättra arbetet mot doping i Frankrike.

Humbert inledde presskonferensen med att berätta om Kommissionens arbete och vad man kommit fram till. Arbetet inkluderar 84 personer som vittnat under ed. Kommissionen har varit i kontakt med personer i olika länder med anknytning till cykesporten.

Humbert betonade att det finns doping i alla sporter, inte bara inom cykellsporten.

Lozach, ledamot i Kommissionen, la även fram 60 punkter för att förbättra arbetet mot dopning. Punkterna omfattar åtgärder såsom ökad kunskap, bättre kontroller, analyserar, sanktioner och straff. Liksom samarbete mellan olika nivåer i sporten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.