Topp tre i Tour de France 1998 epo-dopade

Uppdaterad
Publicerad

Det skriver den franska tidningen Le Monde. Dessa och fler namn – en dopningslista med tidigare Tour de France-cyklister offentliggörs i dag enligt tidningen.

Italienaren Marco Pantani vann Tour de France 1998, följd av tysken Jan Ullrich  och amerikanen Bobby Julich. Alla dessa har använt epo, hävdar tidningen.

Även fransmannen Laurent Jalabert ska ha lämnat ett positivt urinprov under 1998 vilket kom fram i år. När det upptäcktes valde han att dra sig ur jobbet som tv-kommentator. Tyske Erik Zabel, som vann den gröna spurtpriströjan 1998, finns enlingt tidningen med på listan. Sedan tidigare har Zabel, Ullrich och Julich erkänt att de använt sig av epo.

Tour de France 2013

Namnlistan på dopade cyklister i tidigare Tour de France kommer publiceras som en del av en franska senatens rapport onsdag.

Skapade kalabalik

Kommissionen i franska senaten har sedan 2004 arbetat för att avslöja dopning bakåt i tiden.

De har grundligt analyserat gamla prover som går tillbaka till 1998, och de har tagit del av vittnesmål under ed från 84 personer med koppling till cykelsporten.

I maj i år blev det kalabalik då Kommissionen hotade med att namnge alla de hade hittat som var epo-dopade.

Oförmögna att försvara sig

Dopningslistan med tidigare Tour de France-cyklister kommer på onsdag, trots att det är många som tycker att namnen inte behöver lämnas ut. Bland annat Marco Pantinis familj. De vill inte att Pantini dras in i en sådan diskussion igen. Den italienska cyklisten dog 2004.

– Du vinner ingenting genom att publicera namnen nu. De förknippas med något som hände för länge sen, enligt ett uttalande från familjen.

De menar att de inte kan försvara sig, eftersom dopningsproverna är från så långt tillbaka.

Men, enligt Le Monde är det mycket som tyder på att namnen fortfarande släpps under onsdagen.

Föreningen reagerar

Under årets Tour de France skickade organisationen för professionella cyklister organisationen (CPA) ett pressmeddelande i vilket de varnade för att publicera listan, eftersom de anser att det skulle strida mot de grundläggande rättigheter cyklisterna har.

– CPA har skrivit ett brev till kommissionens advokater, och uttryckt oro för publicering eftersom det kommer att orsaka allvarliga och oåterkalleliga konsekvenser för de cyklister som offentliggörs. En kränkning av deras grundläggande rättigheter, enligt skrivelsen.

Organisationen menar bland annat att listan inte är tillförlitlig eftersom testerna utfördes för flera år sedan.

Publicering uppskjuten

Rapporten skulle ha publicerats förra veckan, men sköts upp.

Le Monde skriver att namnen på en liknande lista från 1999 också kan släppas onsdag. Det var året när Lance Armstrong tog det första av sina sju raka Tour segrar – segrar som senare har tagits ifrån honom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de France 2013

Mer i ämnet