Foto: BILDBYRÅN

”Ställer till det för mindre förbund”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år drar Sveriges Olympiska Kommitté in stödet för sommaridrottare i topp- och talangprogrammet. För de mindre förbunden ger det betydande konsekvenser. ”Att drastiskt göra ett tvärstopp ställer verkligen till det för mindre förbund som är beroende av SOK:s elitsatsning”, säger Jan Kårstörm, vice ordförande i Svenska brottningsförbundet, till SVT Sport.

Med start 2017 kommer Sveriges Olympiska Kommitté att göra stora ekonomiska förändringar – däribland dra in stödet för sommaridrottarna som ingår i SOK:s topp- och talangprogram. Anledningen är, enligt verksamhetschef Peter Reinebo, att bryta gamla mönster och att mobilisera styrkorna inför en ansökan om vinter-OS i Stockholm 2026.

Förändringen blir framför allt kännbar i de mindre förbunden som till stor del lever på det ekonomiska stödet idrottarna får i topp- och talangprogrammet.

”Får svårt att lösa det”

– Det här ställer till det för de mindre förbunden som inte har samma affärsmöjligheter som de större förbunden. Vi är ju väldigt beroende av SOK:s elitsatsning. Brottningsförbundet är ett av de mest framgångsrika men det bli svårare att uppfylla de mål som vi sätter upp, säger Jan Kårström, vice ordförande i Svenska brottningsförbundet, till SVT Sport.

Mer konkret, hur ska ni lösa det?

– Det här är moment 22, vi får svårt att lösa det här på egen hand.

Möte i januari

Svenska brottningsförbundet har begärt ett möte med SOK i början av januari med anledning av det indragna stödet.

– Vi får se vad vi kommer fram till då. För SOK kan det så klart vara klokt att fundera över det här men man gör det på ett brutalt sätt. Man borde göra övergången mjukare så att förbunden får tid att planera inför framtiden. Sedan håller jag med om att det är bra att studera verksamheten med jämna mellanrum men att drastiskt göra ett tvärstopp gör det svårt för förbunden.

– Men jag är för en OS-ansökan så det står jag helt bakom.

Stefan Olsson: ”På kort sikt tufft”

Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska friidrottsförbundet, hoppas att stödet är tillbaka redan nästa år.

– Det är förhoppningen från vår sida. Jag vet att det har varit liknande situationer enstaka gånger förr och generellt sätt har stödet gått ner efter ett OS och sedan trappats upp, säger Olsson till SVT Sport.

Hur påverkar det här friidrottsförbundet?

– På kort sikt är det tufft för många individuella idrottare där SOK är en viktig bit. Vi är också i ett läge där vi inte kan ge möjlighet till samma stöd som för tio år sedan, våra goda år. Beskedet kom i november och då var planeringen för nästa år lagd, så det är klart att det är kännbart. Men det gäller att inte göra en för stor grej av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.