Hedberg i en match mot Skellefteå förra året. Foto: TT Nyhetsbyrån

Modo-forwardens dopningsfall unikt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Medlet sibutramin, som upptäcktes i Edwin Hedbergs dopningsprov, är unikt – medlet har aldrig tidigare påträffats i Sverige.

– Så vitt jag vet är det första gången vi upptäcker den här substansen i svensk idrott, säger Tommy Forsgren, handläggare på Riksidrottsförbundet, till SVT Sport.

Är du överraskad?

SHL

– Vi vet från tidigare fall att det kan dyka upp den här typen av substanser i olika preparat som marknadsförs till idrottsutövare av olika anledningar. Så överraskad blir man ju inte, egentligen aldrig när man håller på med den här verksamheten.

Är det troligt att medlet har kommit med ett kosttillskott?

– Om man ser tillbaka på de senaste fem, sex åren så har det varit ett antal dopningärenden i Sverige med idrottsutövare på hög nivå, där man har bedömt det som troligt att det har kommit från kosttillskott, men hur det är i det här specifika fallet kan jag inte uttala mig om ännu.

Ärendet utreds nu av Dopningskommittén som beslutar om en vidare anmälan till Dopningsnämnden. Straffet kan bli från 48 månaders avstängning till tillrättavisning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet