Finländare trodde han vunnit etapp

Uppdaterad
Publicerad

Stefano Pirazzi dammade iväg när det återstod 1 200 meter av dagens flacka ”återhämtningetapp” i Giro d'Italia och tog sin första seger i karriären. Men dagens blåsning åkte Jussi Veikkanen på. Finländaren trodde att han vunnit etappen men var bara sexa.

Efter mållinjen gjorde han en obscen gest och tårarna sprutade.

– Efter fem år av kritik från alla fick jag utlopp för känslorna direkt efter målgång; äntligen, förklarar italienaren som bad om ursäkt enligt Eurosport.

Giro d'Italia

28 sekunder efter Pirazzi ledde den finländske mästaren Jussi Veikkanen andraklungan och trodde att han vunnit hela etappen och gjorde segergest trots att han bara var sexa i mål.

”Dagens clown”, twittrar han skamset.

Huvudklungan med totaltäten tog det lugnt och åkte in en kvart efter Pirazzi. Nairo Quintana leder före sin colombianske landsman Rigoberto Uran.

Storbråk efter Stelvioetappen

Ett stort gräl skakade hela etappen. Det handlade om att den klunga på sex cyklister som Quintana ledde nedför Stelviopasset under gårdagens kraftprov. För att inte äventyra säkerheten skickade arrangörerna fram en motorcykel med rödflagg, en såkallad ”neutralisering”, för att leda varje klunga nedför serpentinsvängarna. Enligt uppgifter trotsade Quintana detta påbud och attackerade utför. Det är visserligen inte ett regelbrott men strider mot fairplay och nere på flacken hade de skaffat sig ett försprång på två minuter till huvudklungan.

Stalldirektörerna hade i dag ett möte för att reda ut saken och mycket ilska ventilerades.

– Utan den här händelsen skulle tävlingen ha varit annorlunda och jag skulle kanske ha behållit ledartröjan, säger Rigoberto Uran.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giro d'Italia

Mer i ämnet