Ghana störs av matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Ghanas fotbollsordförande lovar att matchresultat kan fixas.

Det avslöjar en engelsk tidning.

Mitt under fotbolls-VM där Ghana jagar en plats i åttondelsfinalen så störs laget av en matchfixningsskandal där landets fotbollsordförande Kwesi Nyantakyi är involverad. Reportrar på engelska The Telegraph och Channel 4 har med dold kamera filmat Nyantakyi, den licensierade agenten Christopher Forsythe samt Obed Nketiah på ghananska fotbollsförbundet när de berättar att de kan arrangera matcher med domare som ser till att matcherna slutar med rätt resultat.

”Smörjda” domare

Reportrarna har utgett sig komma från ett investmentbolag som vill ”sponsra” matcher och träffade först Forsythe och Nketiah.

Fotbolls-VM: Ghana

-Ni måste alltid komma till oss och säga hur ni vill att matchen ska sluta... resultatet. Det är därför vi använder oss av våra egna domare som vi har smörjt och som gör som vi vill. Om vi ordnar egna domare till matchen... så kommer ni tjäna era pengar, säger Forsythe.

Enligt Internationella fotbollsförbundets regler får dock inte en tredje part tillsätta domare, allt för att skydda deras opartiskhet.

-Ni måste ge dem (domarna) någonting. De kommer att göra ett stort arbete för er, så ni måste ge dem någonting, säger Nketiah.

Med prislapp

Varje match med det ghananska landslaget skulle kosta 170 000 dollar (drygt 1,1 miljoner kronor) att arrangera. Man har sedan träffat Nyantakyi i Miami strax före VM. Där presenterades ett kontrakt där det bland annat stod att investmentbolaget kunde tillsätta domarna. När reportrarna frågade om Nyantakyi han var nöjd med kontraktet och om man kunde köra på det i en testmatch sade han ja.

Både Forsythe och Nketiah förnekar efteråt att de ska kunna fixa matchresultat och Nyantakyi säger att han inte läst kontraktet och att han inte kände till de fixade matcherna.

–Det som har publicerats stämmer inte till fullo. Jag har inte gått med på någon överenskommelse gällande riggade matcher å förbundets räkning. Jag fick ett utkast till ett kontrakt som jag sa till deras agent att jag inte hade läst, och jag sa att jag hade förbehåll gällande vissa saker, så det skulle vara förhastat att säga att förbundet har gjort fel, säger ordförande Nyantakyi till BBC.

Rapporterat till Fifa

Det ghananska fotbollsförbundet (GFA) har bett den brittiska polisen undersöka ”två personer för att ha felaktigt representera GFA i ett försök till bedrägeri” och namngav Forsythe och Nketiah.

”Vi vill poängtera att GFA inte har skrivit på något kontrakt eftersom vi avvaktade svaret från den juridiska kommittén”, skrev GFA i ett uttalande.

Man har också rapporterat saken till Fifa, Internationella fotbollsförbundet.

Ghana möter Portugal på torsdag i sin sista gruppmatch i VM

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Ghana

Mer i ämnet