”Förbudet gör varken till eller från”

Uppdaterad
Publicerad

Både Djurgården fotboll och supporterklubben Järmkaminerna dömer ut Stockholm stads utspel om maskeringsförbud på idrottsarenor i Stockholm.

– Det är redan förbjudet idag, säger DIF:s säkerhetschef Mats Jonsson till SVT Sport.

På Tele2 Arena där Djurgården är hyresgäst är det bland annat förbjudet att maskera sig. Stadens direktiv kommer som en överraskning för Mats Jonsson. Klubben arbetar redan med frågan idag och ser pressmeddelandet som verkningslöst.

– Arbetet pågår ständigt och jämnt. Det gör varken till eller från, säger han till SVT Sport.

Viktor Adolfsson, vice ordförande i Järnkaminerna går längre än så.

– Jag vet inte om man bara vill plocka politiska poäng, säger han.

Det finns dock ett problem. Trots maskeringsförbudet hos arrangören Djurgården är det inget lagbrott att göra så idag. Därför är det enda klubben kan göra att är att be supportern plocka av sig masken. De kan inte tvinga personen att lämna arenan.

–Där har vi ett problem. Vi kan bara konstatera att man bryter mot förbudet, säger Mats Jonsson.

Han hoppas på en lagändring i framtiden som innebär att det blir olagligt att maskera sig inne på idrottsarenor.

Viktor Adolfsson är dock av en annan åsikt.

– Vi tror inte att det här är rätt väg att gå. För att få bort maskeringen så är det mest effektiva att tillåta någon form av laglig pyroteknik eftersom dom flesta som maskerar sig idag gör det för att bränna av det. Vi stöder idag organiserad pyroteknik, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.