Foto: Scanpix

Maskeringsförbud på Stockholmsarenor

Uppdaterad
Publicerad

Maskeringsförbud råder i demonstrationer, men det är fritt fram att vara maskerad på idrottsarenor.

Stockholms stad inför därför maskeringsförbud på stadens arenor Tele2 Arena, Globen och Hovet som en kraftfull åtgärd för att motverka våldsam supporterkultur.

– Vi inför maskeringsförbud på Tele2 Arena och Hovet. Vi kommer även kräva att våra hyresgäster, på till exempel Tele2 Arena, polisanmäler besökare som begår lagbrott på arenorna. Stockholms budskap är tydligt: de som förstör är inte välkomna, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd, i ett pressmeddelande.

– Brottsligheten och de maskerade huliganerna måste bort från Stockholmsidrotten. Därför kommer vi att utmana lagstiftningen genom att som fastighetsägare införa maskeringsförbud.

Maskeringsförbudet på Stockholmsarenorna gäller från och med den 1 januari, säger Sjöstedt till TT. Hon menar att staden, som fastighetsägare och hyresvärd, är i sin fulla rätt att införa ett maskeringsförbud.

– Vi har krav på servicenivå och annat på arenorna och då blir detta en av faktorerna som man kan räkna med när man köper en biljett till en Stockholms-arena – att man slipper att umgås med maskerade personer, säger hon.

Hyresgästerna ansvariga

Det är hyresgästerna, alltså arrangörerna av fotbolls- och ishockeymatcherna, som ska ansvara för att förbudet mot maskering följs.

– Grundförutsättningen för den som hyr av Stockholms Stad är att se till att ordningen efterlevs på arenan och i det ingår ett maskeringsförbud, säger Sjöstedt.

– Vi har ledsnat. Vi kan inte bygga påkostade arenor som ska locka många människor om de inte kan gå dit och känna sig trygga. Är det någon som har en synpunkt på detta får vi pröva det.

Den största arenan i Stockholmsområdet är Friends Arena, som ligger i Solna. Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden i Solna, Marianne Damström Gerben, tycker att det är en väldigt bra idé med maskeringsförbud.

– Men vi är inte ensamma om att äga arenan eller det bolag som driver den, så vi kan inte ensamma fatta ett sånt beslut. Däremot kan vi jobba för att påverka de andra att vi ska införa det, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.