Foto: TT Nyhetsbyrån

Hector tog första världscupsegern

Uppdaterad
Publicerad

Sara Hector knäckte Mikaela Shiffrin och vann storslalomtävlingen i ett dimmigt Kühtai. Det var svenskans första seger i världscupen.

”Det är lycka. Det här är något jag drömt om i hela mitt liv”, säger hon till SVT Sport.

– Jag är verkligen superglad. Visserligen var jag i bra form och låg tvåa efter det första åket och gjorde allt jag kunde men jag trodde inte på seger, säger en sprudlande Hector i en officelll intervju i och erkänner att hon är en drömmare men försöker att hålla fötterna på jorden.

– Jag har inte ens vågat drömma om att vinna, men i dag blev min dröm till verklighet, säger Hector med ett leende som håller på att tränga ut ur hjälmen medan glädjetårarna inte kunde hållas tillbaka.

Världscupen i alpint

Det var en tuff bana som krävde sina offer. Hector låg hela tiden på marginalen och behöll farten ända in i mål.

– Det var tufft och ingen solskensåkning precis. Det är verkligen en skön känsla, säger Hector efter den första världscuptävlingen som avgjorts i Kühtai, 45 minuters bilfärd från Innsbruck.

Knäckte Shiffrin i det andra åket

Hon var tvåa efter det första åket och efter en vass avslutning kunde hon ta sig i mål som ledare före de österrikiska hemmafavoriterna Anna Fenninger och Eva-Maria Brem.

I målfållan kunde hon se att Shiffrin tappade allt mer av sitt försprång på 0,27 efter första åket och kunde vinna med 0,09 före Anna Fenninger medan Shiffrin blev trea.

Noterbart är att de fyra första åkarna i dagens tävling även är det i totalställningen i storslalomcupen – dock i annan ordning.

Hector fick glädjefnatt i målfållan och hade kramkalas med lagkompisarna.

Det var ett perfekt genrep inför VM, där storslalom körs 12 februari, i den sista VC-storslalomen före mästerskapet.

Bakom Hector var det nattsvart. Frida Hansdotter, Jessica Lindell Vikarby och Maria Pietilä Holmner var mellan 20 och 25 efter svag åkning.

Svenska segrar i världscupen

86: Ingemar Stenmark (46 storslalom, 40 slalom).

42: Anja Pärson (18 slalom, 11 storslalom, 6 störtlopp, 4 super G, 3 superkombination).

24: Pernilla Wiberg (14 slalom, 3 super-G, 3 kombination, 2 störtlopp, 2 storslalom).

7: Fredrik Nyberg (6 storslalom, 1 super-G).

5: André Myhrer (5 slalom), Thomas Fogdö (5 slalom).

4: Ylva Nowén (4 slalom).

3: Maria Pietilä Holmner (3 slalom).

2: Jens Byggmark (2 slalom), Lars-Börje Eriksson (1 super-G, 1 storslalom), Markus Larsson (2 slalom), Jessica Lindell Vikarby (1 storslalom, 1 super-G), Jonas Nilsson (2 slalom), Stig Strand (2 slalom).

1: Kristina Andersson (slalom), Therese Borssén (slalom), Frida Hansdotter (slalom), Sara Hector (storslalom), Niklas Henning (super-G), Camilla Nilsson (slalom), Anna Ottosson (storslalom), Johan Wallner (slalom). (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet