Foto: TT Nyhetsbyrån/ KHL:s hemsida

Hersley i topp – men kan stoppas från Tre Kronor

Uppdaterad
Publicerad

Förra säsongen satte han SHL-rekord.

I år gör Patrik Hersley succé i KHL.

I kväll gick han upp till skytteligatopp.

Men nu kan han stoppas från landslaget.

I fjol satte Patrik Hersley målrekord i SHL, med hela 24 grundseriemål för sitt Leksand som då var nykomlingar i SHL.

Denna säsong spelar han i KHL-laget Sibir Novosibirsk. Och där har han fortsatt på den inslagna vägen.

KHL

Hårt slagskott

I kväll gjorde han sitt sjunde mål för säsongen i 3–5-förlusten mot Dynamo Moskva. Och som så ofta annars var det ett hårt slagskott från blålinjen i powerplay. Han noterades dessutom för en assist – hans första för säsongen.

I och med målet leder han backarnas målliga. Han har, precis som tre andra spelare gjort sju mål. Hersley har dock spelat minst matcher av dem och är därför etta.

– Klart att jag är nöjd med det, att jag kunnat fortsätta på den inslagna vägen från förra säsongen säger Hersley till SVT Sport.

– Den första och andra månaden var det mycket bara att komma in i det och lära sig hur spelet ska vara och de första fem-sju seriematcherna var det ganska svårt. Det var ett helt annat spel, både i hur vi spelar och de lag vi möter. Men de sista åtta-tio matcherna har det gått ganska bra.

– Jag känner att jag håller med, att jag kan möta spelarna i ligan och försvara mig mot dem.

Inget KHL-uppehåll

Om han kan spela med Tre Kronor i Karjala Tourmanet om två veckor är inte klart än. Som SVT Sport rapporterade om för tre veckor sedan tar KHL inte uppehåll inder turneringen, och klubbarna är inte allt för sugna på att släppa sina stjärnor. Precis som förbundskapten Pär Mårts hade fått indikationer om.

– Men det hade nog varit likadant i Sverige om det hade varit matcher under uppehållen. Det är klart att klubbarna helst vill att spelarna ska stanna kvar, men spelarna vill ju helst spela landslaget, säger Hersley.

Har du pratat något med klubben om det?

– Vi har pratat lite löst om det. Men det är sagt att tränarna ska prata sinsemellan med landslaget och klubben. Men vi har sagt att det är tufft att tacka nej till landslaget.

Vet du om det är något klart?

– Jag vet faktiskt inte.

Att Hersley vill åka och spela Karjala Tournament råder det dock ingen tvekan om.

– Det hade varit jätteroligt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KHL

Mer i ämnet