Skellefteå är svenska mästare – tar första SM-guldet på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå är svenska mästare i ishockey.

Efter seger i den femte finalmatchen mot Rögle tar klubben sitt första SM-guld på tio år.

– Det är sjukt mäktigt, det här har varit målet sedan dag ett, säger Skellefteås Oscar Lindberg till SVT Sport.

Efter att ha vunnit två raka matcher på bortaplan i Ängelholm var det uppdukat för guldfest i Västerbotten.

Och Skellefteå tog chansen och slog in den första matchbollen.

Andreas Johnson blev matchvinnare efter att ha satt 1-0 i den andra perioden. Johnson fick öppen yta att åka på och gjorde inga misstag när han avlossade i slottet.

Skellefteå dominerade spelet stort och vann skotten med 40-19. Rögle blev egentligen aldrig insläppta. Max Lindholm satte spiken i kistan med 2-0 i tom målbur.

”Väntat på det hela livet”

– Vi har haft strul med skador och sjukdomar och avstängningar. Men vi har sånt jävla djup och det där lilla extra, säger en gråtande Andreas Johnson till SVT Sport.

SM-guldet är lagets fjärde totalt och det första på tio år sedan man besegrade Färjestad 2014. Det är också första gången gulsvart säkrar det på hemmaplan.

– Jag har väntat på det här hela livet. Den här gruppen förtjänar ett guld. Det är så jäkla gött. Äntligen får vi vinna, säger Pär Lindholm som personligen tog sitt första guld efter fem SM-silver.

Målvakten Linus Söderström höll sin tredje nolla i slutspelet och utsågs till MVP och tilldelades priset Stefan Liv Memorial Trophy.

– Jag ska inte ljuga, det betyder mycket. Vi förlorade finalen förra året och det är ingen hemlighet att jag torskade målvaktsmatchen mot Emil Larmi (Växjös målvakt) något överjävligt. Att stå här som svensk mästare och vinna det här priset är som att få ta ut en tagg ur kroppen, säger han.

Röglebesvikelse: ”Trott på att vinna guld”

Rögle tar alltså SM-silver som niondeplacerat lag i grundserien. Skånelaget slog ut både Färjestad och Växjö med 4-0 i matcher i båda matchserierna på vägen till final.

– Tufft att vara nöjd just nu. Sen säsongen startade har vi trott på att vinna SM-guld trots att det gick tungt tidigare. Vi kommer inte alls upp i nivå idag, säger Rögles Daniel Zaar till SVT Sport.

SHL

Skellefteå AIK logo

Skellefteå AIK

2 - 0

Rögle BK logo

Rögle BK

0-0, 1-0, 1-0
Skellefteå Kraft Arena, Skellefteå
Publik: 5801

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.