Jitex nära dystert rekord: ”Tufft och tungt hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kan damallsvenska Jitex tangera ett rekordet ingen vill nå. Laget kan gå poänglöst genom en hel säsong.

2014 är året då allt gått fel för klassiska damfotbollsklubben Jitex. Ett ekonomiskt stålbad i fjol ledde till att 17 spelare och en tränare lämnade klubben. Laget gick in i årets säsong med unga spelare utan erfarenhet från allsvenskan.

– Det har varit väldigt tufft och tungt hela tiden. Att ladda upp inför varje match och sedan bryta ihop, få en käftsmäll och komma igen. Det är klart att mentalt har det varit väldigt, väldigt tufft, säger Anna Oskarsson till SVT Sport.

Damallsvenskan 2014

Laget har förlorat 19 raka matcher och har katastrofala -49 i målskillnad.

– Det har varit en tuff säsong med mycket motgångar helt enkelt. Vi har knappt haft någon medgång, säger Maja Träff Williams.

I somras blev det ytterligare ett tränarbyte då spelarna var missnöjda.

– Det är som det är, man kan inte göra så mycket åt det. Det är speciella omständigheter kring det här laget, det här året, som gjort att det ser ut som det gör, säger nuvarande tränaren, Jerry Carlsson, till SVT Sport.

Jitex är nu bara en match ifrån att tangera Strömsbros bottenrekord från 1990. Nu vill laget gripa sista chansen att slippa rekordet – och då måste de ta poäng mot Umeå IK borta.

– Det hade inte varit så jättekul att vara historisk på det sättet, så nej – nu får det vara dags, säger Anna Oskarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damallsvenskan 2014

Mer i ämnet