Johanna Ojala historisk vinnare av Kristallen. Foto: Åsa Edlund Jönsson

”Vet inte om jag varit historisk förut”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången vann en kvinna priset Kristallen som Årets sport-tv-profil, och priset gick till ingen mindre än SVT:s expert i Vinterstudion Johanna Ojala: ”Tack alla som har röstat på mig”, säger Ojala till SVT Sport.

Från det att Årets sport-tv-profil infördes på Kristallen har priset oavkortat gått till män. André Pops abonnerade på priset de fem första åren, men förra året fick han se sig slagen av Roberto Vacchi.

Detta året var det annorlunda. I år bestod de nominerade enbart av kvinnor – och som historisk vinnare tog SVT:s expert i Vinterstudion, Johanna Ojala, hem priset.

– Mina ben skakar och jag är snurrig, det känns helt galet. Jag är jätteglad jag är jättetacksam. Tack alla som röstat på mig, säger Johanna Ojala till SVT Sport. 

Vad betyder det här för dig personligen?

– Jag är så klart otroligt stolt och tacksam. Det är ett bevis på att tittarna tycker om det jag gör. Det ger även inspiration att fortsätta utvecklas och göra ännu bättre jobb.

Trodde du att du skulle vinna?

– Jag ville ju tro det. Som tävlingsmänniska vill man tro på det man gör, men samtidigt var det inget jag kunde påverka. Det var inte jag som sprang eller åka skidor så det var speciellt. men innerst inne vill jag tro på mig själv.

Varför tror du att just du tog hem priset?

– Den respons jag får från tittarna är att jag förmedlar kunskap på ett bra sätt och att jag får folk att vilja motionera och röra på sig. Det och lite personlighet tror jag.

Vilket är ditt bästa minne från säsongen som gick?

– Kanske minns folk det vi gjorde under VM. Det var väldigt speciellt och SVT gjorde väldigt bra sändningar. Men jag är inte ensam om det här, jag är ingenting utan Yvette, André och alla som jobbar med Vinterstudion. 

Hur känns det att vara historisk?

– Magiskt, vet inte om jag varit historisk förut. För mig personligen känns det hedrande, för oss kvinnor så är vi historiska. Det som skedde med nomineringar och vinsten var VI som vann!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.