Foto: TT Nyhetsbyrån

Joel Lundqvist: ”Krigar för en VM-plats”

Uppdaterad
Publicerad

I dubbellandskampen mot Norge fortsätter kampen om platserna i Pär Mårts VM-trupp. Frölundas lagkapten Joel Lundqvist blickar mot Vitryssland och mot sitt tredje VM-guld. – Man spelar för att vinna, men självklart även för att kriga till sig en plats, säger han till SVT Sport.

Joel Lundqvist har siktet inställt på VM-spel och är för första gången på länge helt skadefri. Efter SHL-tvåan Frölundas kvartsfinalförlust mot Linköping vill han ha revansch.

– Kroppen känns bra. Det är extra kul att vara med i Tre Kronor när man känner att det inte finns något som stör. Det vore otroligt kul att ta en VM-tröja igen, men det är lång väg dit.

Ishockey-VM 2014

Hur värderar du dina chanser?

– Det är ett par veckor kvar, många slåss om platserna och det kommer in en hel del spelare. Det gäller att prestera bra för att ha en chans, sen får vi se vilka som blir tillgängliga från NHL. Det finns många bra spelare där också.

Hur var det att se finalserien med tanke på att ni (Frölunda) slutade tvåa i serien och åkte ut i kvartsfinalen, trots ledning med 3-2 i matcher mot Linköping?

– Jag har ärligt talat inte tittat mycket. Man blir lite anti när man åker ut och vill göra något annat. Det har varit kul att fokusera på landslagsspel istället. All credd till Skellefteå som är värda SM-guldet. De har gjort det fantastiskt bra hela året, men självklart stör det att vi inte kunde ta oss vidare.

”Det är klassisk mark för en själv”

Första mötet i dubbellandskampen mot Norge spelas i Östersund, där Joel är född. Han växte upp i Åre och moderklubben är Järpens IF.

– Det är ett tag sen vi flyttade, 1993 som 11-åring. Men självklart har man varit med Järpen och spelat i Östersund när man växte upp. Det är klassisk mark för en själv.

Lundqvists svar till 2013 års VM-kapten

I hockey-VM i fjol blev det guld för Pär Mårts och Tre Kronor. Lagkapten då var Staffan Kronwall, backen tackar nej till VM i Vitryssland men i en intervju med SVT lyfter han fram Joel Lundqvist som en potentiell lagkapten i VM.

– Det är kul att han tycker det, men först och främst får man försöka ta en tröja. Mer än så är det inte.

Frölundas lagkapten är den som leder laget i dubbellandskampen mot Norge.

– Det är självklart stort att bara få ha ett C på bröstet i en sådan här landskamp. Jag försöker leda med spelet. Vissa kanske är mer målgörare och leder laget på det sättet. Jag sätter jobbet först, det har alltid varit mitt sätt.

SVT sänder Tre Kronor- Norge onsdag 23 april

19.30-20.00 i SVT 2, onsdag 23 april

20.00-22.00 i SVT24, onsdag 23 april

VM-läger 3 med två landskamper Sverige-Norge Östersund Arena, Östersund och Gärdehov, Sundsvall i Sverige.

23/4 klockan 19.30 Sverige-Norge i Östersund Arena, Östersund. SVT2 sänder med start klockan 19.30. SVT24 20.00-22.00.

25/4 klockan 19.00 Sverige-Norge i Gärdehov, Sundsvall. TV10 sänder med start klockan 18.55.

Spelschema Oddset Hockey Games 1-4 maj

Oddset Hockey Games i Hovet och Ericsson Globe, Stockholm, Sverige, och Hartwall Areena, Helsingfors

Torsdagen den 1 maj 2014

1/5 klockan 16.00 Finland-Ryssland, Helsingfors, Finland

1/5 klockan 16.00 Tjeckien-Sverige, Hovet, Stockholm

Fredagen den 2 maj 2014

2/5 Spelledig dag

Lördagen den 3 maj 2014

3/5 klockan 12.30 Sverige-Finland, Ericsson Globe, Stockholm – SVT sänder

3/5 klockan 16.00 Ryssland-Tjeckien, Ericsson Globe, Stockholm

Söndagen den 4 maj 2014

4/5 klockan 12.30 Finland-Tjeckien, Ericsson Globe, Stockholm

4/5 klockan 16.00 Sverige-Ryssland, Ericsson Globe, Stockholm - SVT sänder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2014

Mer i ämnet