Anna Laurell har gjort sin del för att få komma till Rio. Foto: Bildbyrån

Laurell klarade OS-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Kvalgränsen fixad och bara ett formellt godkännande från SOK från att bli OS-klar. Så nära är Anna Laurell Nash en OS-biljett. ”SOK kommer att ge sitt beslut den 2 maj men vi räknar iskallt med att Anna kommer att bli uttagen”, säger landslagscoachen Santiago Nieva till SVT Sport.

För att få en biljett till OS i Rio krävdes att Anna Laurell Nash tog sig till final i 75-kilosklassen i OS-kvalet i Turkiet. Svenskan vann semifinalen mot ungerskan Petra Szatmari – och nu återstår bara ett godkännande från SOK och OS-platsen är Laurells.

– Som vi ser det finns det inga skäl till varför hon inte skulle få en OS-plats. Hon är i final i den europeiska kvalturneringen som är den tuffaste kontinenten med alla de bästa boxarna. Vi räknar med att Anna blir uttagen, säger Nieva.

36-åringen har vunnit två VM-guld, tre EM-guld. Nu får har hon gett sig själv chansen att boxa hem en OS-medalj.

”Har varit enorm press”

– Det här är jättestort. Hon tog ingen medalj förra gången men vi har förhoppningar om att hon kan göra det i Rio. För en liten nation som Sverige är det stort att ha boxare på OS och förhoppningsvis kan vi få med några till. Men det är otroligt tuffa kval och jättemånga favoriter har åkt ut, säger Nieva.

På söndag väntar ryska högerboxaren Jaroslava Jakusjina i finalen.

– Det har varit en enorm press varje match. Man vet aldrig vad domarna tittar på och då blir varje träff viktig. Det har varit mycket spänning men nu är det ingen press och då kan hon boxas ut på ett annat sätt. Det här blir en bra lärdom inför OS, säger Nieva.

Lade av men gjorde comeback

Laurell klarade därmed de internationella kraven, men Sveriges olympiska kommitté måste säga sitt.

Laurell har upplevt alla damboxningens stora milstolpar. Hon deltog i kvinnornas första europamästerskap, världsmästerskap och OS. Får hon ett godkännande från SOK blir det hennes andra OS. 

Hon lade av efter OS 2012 i London men gjorde comeback när åldersgränsen för OS-boxningen höjdes till 40 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.