Foto: TT Nyhetsbyrån

Lista: Andra svenskar som dopat sig

Uppdaterad
Publicerad

Långdistanslöparen Adil Bouafif är det senaste misstänka dopningsfallet inom svensk idrott. Men 36-åringen är långt ifrån den förste svensk som testat positivt för förbjudna preparat.

Ludmila Engquist, friidrott

Häcklöparen Ludmila Engquist vann bland annat VM-guld på 100 meter häck 1991 och 1997. Under OS i Aten 1996 sprang hon hem guldet. 1993 avslöjades hon som dopat och stängdes av, men en utredning kom senare fram till att hennes dåvarande make gett henne preparatet utan att hon visste om det. Avstängningen upphävdes den 12 december 1995.

Tomas Johansson, brottning

Brottaren Tomas Johansson vann OS-brons i Seoul 1988 och OS-silver i Barcelona 1992. Svensken vann även OS-silver i Los Angeles 1984 men efteråt avslöjades det att han dopat sig. Johansson stängdes av i 18 månader.

Nicklas Axelsson, cykling

Cyklisten Nicklas Axelssons främsta meriter är en sammanlagd sjätteplats i Giro d'Italia 1999 och en tredjeplats i klassiska världscuploppet Lombardiet runt 2000. År 2001 åkte Axelsson fast i en dopningskontroll och fick fyra års avstängning. I januari 2010 lämnade Axelsson på nytt ett positivt dopningsprov – Svenska cykelförbudnet beslutade då att stänga av honom på livstid.

Nicklas Bäckström, ishockey

Inför OS-finalen mot Kanada i våras chockades den svenska ishockeypubliken av beskedet om att Washington Capitals-spelaren Nicklas Bäckström testat positivt för dopning. Bäckström stoppades från att spela finalen – men var dock tillbaka dirket efter OS. Svensken allergimedicin hade gjort utslag på testet och han fick senare sin silvermedalj.

Edwin Hedberg, ishockey

Modospelaren Edwin Hedberg testade positivt för ett förbjudet preparat i våras. Han uppgav själv att han inte visste hur han fått i sig preparatet och stängde av sig själv i väntan på beslut från Riksidrottsförbundet. Avstängningen blev sex månader, den 24 oktober får Hedberg spela igen.

Linda Haglund, friidrott

Sprintern Linda Haglund vann totalt tolv SM-guld på 100 och 200 meter. Hennes tider på distanserna gäller ännu som svenska rekord. I samband med SM 1981 testade Haglund positivt för anabola stereoider. Haglund har alltid nekat och hävdat att det handlat om vitamintabletter.

Niklas Lindstedt, friidrott

Kulstötaren Niklas Lindstedt, klubbkamrat med Adil Bouafif i Hässelby SK, testade positivt i mars. 21-åringen hade använt ett kosttillskott och fått i sig det förbjudna preparatet den vägen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.