”Man är i den viktigaste matchen i sin karriär”

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara en spelare i Tampas omklädningsrum som vunnit Stanley Cup tidigare. Tampa möter ett Chicago där betydande delar av truppen redan blivit mästare inte bara en utan två gånger. Orutin av stora matcher mot rutin. Och den enskilt viktigaste spelaren hos nattens hemmalag Tampa är Victor Hedman, det är de flesta överens om.

– Man är i den viktigaste matchen i sin karriär. Men det är samtidigt det mest roliga vi haft i vår karriär, så det är viktigt att man både har kul och är seriös på samma gång, säger Victor Hedman.

Anton Strålman och Brian Boyle har finalerfarenhet från fjolåret, med New York Rangers, och de båda väljer tillsammans med Victor Hedman och lagkapten Steven Stamkos att aktivt sprida den här glädjen som Hedman talar om. Som igår på träningen med ljudliga tjoanden, målgester och höga femmor vid bra prestationer. Ingen är omedveten om orutinen i laget.

Stanley Cup 2015

– Vi gillar att skratta där ute, men samtidigt så har vi fokus när vi väl gör övningarna. Det är viktigt för vår lagkemi att vi har kul, säger Victor Hedman.

Hedman spelar mest hor Tampa, och har längst byten i finalserien. Det är hans första Stanley Cupfinal, men hans sjätte säsong i NHL och rutin för hur han ska disponera sina byten för att ibland också spara energi, finns:

– Snittet är för högt kanske, men jag försöker alltid att röra mina fötter, jag försöker inte att spara på krafter. Men ibland kan du bli fast i egen zon och då gäller det verkligen att du istället för att åka runt och jaga när du är trött så är det viktigare att du står still istället och står framför mål och försöker plocka bort de där farliga lägena. Inte försöker göra av med mer energi än nödvändigt i just såna lägen. Annars försöker jag hålla 40-45 sekunders byten men ibland är det power play och box play då du blir fast i zonerna. Då är det svårt att hålla de tiderna.

Spelaren med näst mest istid i laget är Hedmans backkollega Anton Strålman.

Att du har varit med (i final) tidigare vad har du lärt dig av det?

– Det är väl att föröka behålla lugnet, jag känner mig mycket lugnare än förra finalen bland annat. Det är väl egentligen som allt annat när man gör det första gången, man vet inte riktigt hur det kommer fungera och man är alltid lite nervös. Det känns bättre nu måste jag erkänna.

På vilket sätt framför allt?

– Just att jag är lite lugnare. Att jag har kontroll över situationen, jag tvivlar inte på någonting. Varken mina egna ambitioner eller vad jag vill göra på isen. Och jag tvivlar absolut inte på vårt lag. Jag tycker vi har spelat kanonbra matcher och det ska bara bli roligt.

”Viktigaste hittills” säger Victor, hur ser du på det?

– Det ska bara bli roligt jag försöker njuta så mycket jag kan av såna här matcher det ska bara bli kul, ser fram emot det, avslutar Strålman. Som, precis som alla spelare utom Valtteri Filppula hors Tampa, är två segrar från Stanley Cupbucklan.

Marcus Krüger hos Chicago har redan vunnit en Stanley Cup. Och det är bara två år sen:

– Vi måste stanna i nuet. Fokusera på en match i taget. Vi har pratat om det hela serien och egentligen hela slutspelet – att stanna och ta det match för match. Vi kan inte sväva iväg vi måste hålla oss kalla.

Var ligger utmaningen i det?

– Det är en hel del saker runt om, folk frågar ”vad händer om ni förlorar vad händer om ni vinner”, och allt sånt. Men vi som lag, ja de flesta har varit här förut och vet vad som gäller. Det gäller att ha en prestation som är bra och så får vi hoppas räcker till en vinst.

Ni vann ni ju på hemmaplan, vad är utmaningen på bortaplan?

– Vi vet att de är snabba, allt händer fort i den här byggnaden. Det kommer att bli svåraste matchen hittills och båda lagen vill vinna den så mycket. Det kommer att bli tufft.

Det står 2-2 i bäst av sju finalmatcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stanley Cup 2015

Mer i ämnet