Foto: Örebros Henrik Karlsson i en kvalmatch till allsvenskan 2004.

Örebro i elitserien – för första gången på 34 år

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan säsongen 78/79 har Örebro ett lag i ishockeyns elitserie. Men det blir första gången publiken får se Örebro Hockeys tröjor i högsta serien.

Säsongen 78/79 var Örebro IK i elitserien, med spelare som Hardy Nilsson, Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg och Peter Andersson i laget. Samme Andersson som är tränare och har tagit upp laget till elitserien.

Efter många försök så har stadens hockeysupportrar fått uppleva många smärtsamma ögonblick. Örebro IK, som då var laget som elitsatsade, gick i konkurs 1999 och i stället blev Örebro Hockey laget som fick ta över facklan.

Örebro Hockey bildades 1990 och hette först HC Örebro 90 men 2005 ändrade laget namn till nuvarande Örebro Hockey. Då storsatsade laget och värvade flera spelare, bland annat den NHL-meriterade målvakten Trevor Kidd, men laget lyckades inte hela vägen.

Men nu har Örebro alltså ett elitserielag för första gången på 34 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.