Guldmedaljören dopad

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar efter att OS-elden släckts kom den första dopningsbomben.

Den vitryska kulstöterskan Nadezjda Ostaptjuk var dopad när hon tog OS-guldet i London.

Ostaptjuk lämnade ett urinprov dagen före hon skulle tävla och efter att hon stött hem guldet. Båda testen visade positivt för det anabola dopningspreparatet metenolon.

På måndagen meddelade internationella olympiska kommittén, IOK, att hon blir diskvalificerad. Den Vitryska Olympiska Kommittén har ombetts att återlämna medaljen och diplomet som tilldelats Ostaptjuk.

OS i London 2012

Den nya prispallen i damernas kulstötning byter där med skepnad. Valerie Adams från Nya Zeeland får guld, ryskan Evgeniia Kolodko, silver och kinesiskan Lilijao Gong tar brons.

Två kända fall

Hittills är det bara Ostaptjuk och amerikanen Nick Delpopolo som upptäckts dopade efter de har tävlat i London. Delpopolo som tävlade i Judo åkte fast med spår av marijuana i sitt urinprov.

Ytterligare sju utövare som testats före tävling har fastnat i dopningskontroller. 

-Jag tror det är ett tecken på att systemet fungerar, Jag är nöjd med att vi kan fälla de som fuskat både före och under spelen, säger Jaques Rogge, president för IOK.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i London 2012

Mer i ämnet