Foto: Bildbyrån

Petr Cech klar för Arsenal

Uppdaterad
Publicerad

Arsene Wenger har gjort sommarens första värvning. Och det är inte vilken spelare som helst som Arsenal presenterar. Londonklubben värvar ingen mindre än Petr Cech, 33, från rivalen Chelsea.

Nu är det klart att Chelsea-målvakten Petr Cech lämnar klubben. Och 33-åringens nya klubbadress är ingen mindre än Premier League- och Londonrivalerna Arsenal. Cech presenterades idag på klubbens hemsida.

– Jag är väldigt glad att få spela för Arsenal och jag längtar redan till försäsongen. Jag har samma engagemang till fotboll, samma motivation och samma hunger för framgång som jag hade i början av min karriär, och jag älskar utmaningarna man får av att möta spelare av högsta kvalitet i Premier League. När Arsene Wenger pratade med mig om hans amitioner för den här klubben, och hur han såg mig som en del av hans lag, var beslutet taget, säger Cech till hemsidan.

Premier League 2014-2015

Bänkades ifjol

Petr Cech var förstavalet i Chelsea under många år, men när klubben inför förra säsongen tog hem tidigare utlånade Thibaut Courtois, som gjort succé i Atlético Madrid, förpassades den tjeckiske stjärnmålvakten till bänken.

– Petr Cech är en spelare som jag har beundrat under en lång tid och jag är väldigt glad att han ansluter till oss. Han har under många säsonger bevisat att han är en av världens bästa målvakter och han kommer stärka vår trupp rejält, säger tränaren Arsene Wenger.

Tog tre straffar i CL-finalen

Cech spelade elva säsonger i Chelsea och blev årets spelare 2011. Året efter räddade han tre straffar mot Bayern München i Champions League-finalen, och såg till att Chelsea tog hem sin första CL-titel någonsin. Han gjorde 333 framträdanden i Premier League och vann under sina år i Chelsea fyra ligatitlar, fyra FA-cuptitlar, Champions League och Europa League.

Petr Cechs övergång till Arsenal öppnar för att någon av Arsenal-målvakterna Wojciech Szcesny eller David Ospina kommer att säljas i sommar. Cech har tecknat ett ”långtidskontrakt för en obestämd summa”, men brittiska medier rapporterar att klubben har betalat ungefär elva miljoner pund för målvakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Premier League 2014-2015

Mer i ämnet