Renbergs tips: Så slutar SHL

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s hockeyexpert Mikael Renberg tror Växjö vinner grundserien i SHL – men att guldet går till Frölunda. ”Har Lars Johansson en bra säsong så är chanserna stora att guldet hamnar i Göteborg”, skriver Renberg.

Så slutar grundserien enligt Renberg:

1) Växjö

Experternas tips – SHL 2014-2015

Ingen succé i CHL men det spelar mindre roll. Har bra målvakter och en bra blandning av spelartyper på backsidan. På forwardssidan är Rasmussen en tung förlust men ersättaren Patrik Lundh är en klasspelare.

2) Frölunda

Bra backbesättning trots två tunga förluster i Klingberg och Ahnelöv. Ung hungrig trupp med toppar i Johnson, Janmark, Olimb och Görtz. Litet frågetecken för målvakterna.

3) Linköping

Hade tänkt tippa dem längre ner men tror att nyförvärven Little och Taffe kan bli två utropstecken. David Rautio en stabil målvakt som kompletterar Marcus Högberg perfekt. Stabila defensiva backar med evigt unge Mange Johansson som pp-specialist.

4) Färjestad

Värvningen av Jakub Klepis kan vara den bästa av alla lag i SHL. Laget ser ut att spela något snabbare än i fjol och Anton Hedman är en personlig favorit sedan han visat att han inte bara kan tackla. Målvakterna är lagets svagaste lagdel.

5) Brynäs

Har fyra riktigt stabila backar i Bertilsson, Kilström, Sundqvist och Andersén. Intressant att se hur tvillingarna Westerholm anpassar sig till SHL. Underskattat lag.

6) Skellefteå

Nej, laget kommer inte att floppa trots många tunga förluster på forwardssidan. De har inte gått att ersätta men klubben har mycket pengar och kan komma att värva stort under säsongen. Då blir denna placering alldeles för långt ner. Har fortfarande bra backsida och stabila målvakter. Intressant att följa Sebastian Aho och Marcus Pettersson.

7) Örebro

Jag tror att Örebro blir ett mittenlag denna säsong. Hudacek i mål kan spika igen i vissa matcher samtidigt som han kan släppa in enkla mål emellanåt. Marko Anttila ser ut som en basketspelare men har fina händer och tillräckligt bra skridskoåkning för att vara en forward av bästa SHL-klass.

8) HV71

Bra målvaktssida och skickliga forwards inte minst i Tedenby, Fiala och Christensen. Backsidan är dock ett stort frågetecken. Här måste Davidsson och co förstärka under säsong om man ska tillfredsställa en kräsen hemmapublik.

9) Leksand

Tappar hårdskjutande Hersley men har kvar den överlägset viktigaste spelaren från i fjol, Oscar Alsenfeldt. Har värvat offensiv i Himmelfarb och Connolly och sägs vara bättre än i fjol. Det tror inte jag.

10) Luleå

Intressant målvaktsduo i Larsson och Lassinantti. Bra powerplay med Zaar och Wallmark som spelfördelare. Fabricius och Ledin gör alltid ett jobb. Anledningen till denna låga plats är backsidan som är väldigt tunn. Tänk om Janne Sandström eller Kristian Näkyvä blir skadade?

11) Djurgården

Kommer garanterat att bli svåra att tas med på hemmaplan där publiken kommer att lyfta laget. Bortaplan kan dock bli svårare för en ganska tunn trupp. Micke Tellqvist och Micke Samuelsson naturligtvis viktigast i laget men för mig blir det roligast att se Marcus Sörensen, snacka om att kunna växla tempo!

12) Modo

Det finns en anledning till att jag kan ha fel med denna placering av Modo och han stavas Linus Ullmark. Kanske seriens bästa målvakt men i övrigt ser det både tunt och segt ut. Ahnelöv är förvisso ett bra nyförvärv men jag tror inte att det räcker.

De blir svenska mästare: Frölunda

Har en bred trupp och spelar en ishockey som påminner om Skellefteås med mycket skridskoåkning inte minst i backcheckingen. Litet frågetecken för målvaktssidan men har Lars Johansson en bra säsong så är chanserna goda att guldet hamnar i Göteborg. Två andra spelare som blir viktiga är Max Görtz och Mattias Janmark. De bryter mönstret och är offensivt både skickliga och starka med puck.

Vinterns snackis

Nästa år spelar minst två nya lag i SHL. Många blickar kommer att vara riktade på allsvenskan. Hur bra är lagen där? Vilka blir de två lagen som kniper direktplatserna?

Skillnaden mellan SHL, allsvenskan och division 1 har aldrig varit mindre och chanserna för allsvenska lag att ta sig upp till SHL har aldrig varit större.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Experternas tips – SHL 2014-2015

Mer i ämnet