Ross tips: Så slutar SHL

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s hockeyexpert Patrik Ross tror på Frölunda inför säsongen. Både grundserien och SM-guldet vinner Göteborgslaget, om man ska tro Ross. Och Skellefteå, de kan glömma ett nytt guld.

Så slutar grundserien enligt Ross:

1. Frölunda

Experternas tips – SHL 2014-2015

Har SHL:s bästa backbesättning. Man spelar med hög fart i spelet. Fullt med unga talanger som inte är nöjda med att vara i Frölunda utan vill vidare. Kedjan med Olimb, Görtz, Jonsson kan bli en av de hetaste enheterna i hela SHL. Tävlar hela tiden.

2. Växjö

Tycker att de ser bättre ut än förra året. Har fått in två målvakter som håller högsta klass. Då tänker jag på Nilstorp och Steen. Väldigt aggressiva i egen zon. Och spelar med en härlig rörlighet i anfallsspelet.

3. Linköping

En liten outsider, men av det jag sett så har de fått in en bättre målvakt i Rautio. Broc Little har även sett väldigt bra ut. Taffe är en gedigen center som har rutin från NHL. Plus att jag tror att Chad Colarik kan bli ännu bättre i spelet, trots att han vann skytteligan förra året.

4. Färjestad

Fick en dålig start på serien förra året och fick jobba i uppförsbacke hela tiden. Laget ser lite tyngre ut nu. Lite mer power och fart än förra året. Gulas har fått en lekkamrat i Klepis som har otroliga kvaliteter i det offensiva spelet. Plus att Persson och Hedman med sin fart och tyngd kommer bidra massor.

5. Skellefteå

Har tyvärr tappat massa kvalitet i laget, när spelare som tillsammans gjorde 280 poäng nu lämnat. Lagets powerplay var totalt överlägset i serien. Men jag vet hur hårt man jobbar med att utveckla och utbilda nya talanger så jag tror ändå att man kommer att vara uppe i toppen och kriga. Men att det ska bli SM-guld i år också det ser jag uteslutet. Sätter ett litet frågetecken till det fysiska spelet.

6. Luleå

Nya tränare och det känns som att det här är lite utav en nystart. En spelare att se upp med är Daniel Zaar. Han har varit riktigt het under CHL-matcherna. Har fortsatt att spela med fart och tuff skridskoåkning. Alltid jobbigt att möta Luleå.

7. Brynäs

Är ett lag som gått lite under radarn så här i CHL-tider. Två killar som man kan hålla ögonen på lite extra är bröderna Vesterholm. Killar som inte fick den speltiden de ville ha i Malmö och flyttade till Bofors där bara small det till – oj vilken utveckling! Bill Sweatt och Greg Scott visade sig vara pålitliga poänggörare. En liten chansning.

8. Örebro

Fick som nykomlingar förra säsongen kvala sig kvar men gjorde det på ett föredömligt sett. Man har fått in riktig förstamålvakt i Hudacheck. Det saknade man förra året. Man har behållit Anttila, Willsie, Vitalouma som var så lyckosamma när de kom till Örebro. Sedan måste jag nämna Johan Adolfsson som inte spelade en enda match förra året på grund av hjärnskakning så kul att han har kommit tillbaka. Man har också fått in en riktig klassback i Krejcik. Det är en kille som jag tror kommer bli en riktig kanon.

9. HV71

Oj, oj, svårtippat. Har sett HV71 ett antal gånger i CHL och jag tycker att man måste få in en back till. Tycker att man ser tunna ut i förvaret. Men är det på någon punkt som man har det bra beställt på är det på målvaktssidan i Wesslau och Ersberg. SHL:s bästa par utan tvekan. Sen är det kul att Tedenby har kommit tillbaka. Det är en kille som man gärna betalar lite extra för att titta på – teknik i kombination med hög fart. Har spelat tillsammans med Fiala och det har sett lovande ut. För HV:s del bara att hoppas att han inte stannar i NHL.

10. Modo

Är det någonstans man kan vinna matcher på i år så det på målvaktssidan i Linus Ullmark, som var alldeles utmärkt förra säsongen. Tycker att det ser lite mellanmjölk ut överlag dock.Saknar kvalittet i laget. Skröder, Paulsson och Öberg, är de tillräckligt bra för att leda laget? Eller måste man lita på att unga spelare som Bengtsson, Possler och Kempe spelar över sin förmåga? Nej jag tror att vi får se Modo tillhöra botten.

11. Leksand

Överraskade många förra året med sitt stabila försvarsspel. Ett målvaktsspel som var långt över vad många hade förväntat sig. Man har tappat Hersley som var skytten och spelfördelaren Johansson som styrde och ställde i pp. Tror att Leksand kan få en negativ reaktion från förra året.

12. Djurgården

Får det tufft. Backsidan ser väldigt blek ut. Många backar som provat högsta serien innan men inte riktigt platsat. Finns dock unga backar med otroligt stor potential.  Tänker då på Arnesson, född 94, Norell  född 95, samt Ollas och Mattsson födda 96. Men man ska komma ihåg att steget är stort från allsvenskan till SHL och man måste ha tålamod med de här unga killarna. Lagets forwards ser okej ut men inte mer. Samuelsson kommer ju bli jätteviktig för laget både med sin rutin men också genom att han måste producera poäng.

De blir svenska mästare: Frölunda

Vinterns snackis

Snackisen hoppas jag blir inriktningen på unga talanger. Mycket snack om att SHL tappar stjärnor men varför får Frölunda och Skellefteå fram så många unga talanger? Eller är det att de två klubbarna vågar satsa på talangerna? Positivt i alla lägen i alla fall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Experternas tips – SHL 2014-2015

Mer i ämnet