Foto: Scanpix

Rysslands stjärnor kan petas

Uppdaterad
Publicerad

Dom nya unga ryskorna sticker ut i damklassen. Adelina Sotnikova och Elizaveta Tuktamysejeva imponerade på ryska mästerskapen i slutet av december och har också slagit igenom under hösten i världscupen. Dom etablerade ryska stjärnorna Alena Leonova, tvåa på VM i fjol, och Ksenia Makarova, nia på VM, misslyckades mer eller mindre på ryska mästerskapen. Och då veteranerna Leonova och Makarova inte är kvalifierade till EM blir det intressant att se hur det ryska förbundet resonerar när de ska ta ut sitt lag.

Elene Gedevanishvili, Georgien är en annan som tillhör favoritskiktet. Gedevanishvili har tränat i nordamerika ett par år nu och har möjlighet att ställa till det i medaljstriden. Hon var EM-trea i fjol.

Finlands Kiira Korpi var tvåa på EM i fjol men missar årets mästerskap på grund av skada.

Carolina Kostner, Italien är en tjej som alltid ska nämnas i de här sammanhangen. I fjol vann hon både EM och VM-guld. Givetvis är hon storfavorit till guldet även här.

Sverige skickar två svenskor till Zagreb. Det är systrarna Helgesson. Yngst är Joshi som är 19 år. Hon vann SM-guld för första gången i sin karriär i december månad i Växjö. Och hon var tia på EM i fjol.

Storasyster Viktoria Helgesson är 24 år och båda bor i Tibro. Viktoria Helgesson har de två senaste åren imponerat på EM. 2011 var hon sexa och i fjol femma. Bästa svenska damplaceringen på ett EM på 76 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.