Foto: TT

Ryssland medger dopningskonspiration

Uppdaterad
Publicerad

Dopningen i Ryssland är utbredd, men inte statligt sanktionerad. Det hävdar ryska anti-dopningsorganisation Rusada.

För första gången medger Rusada att dopningen i landet de senaste åren varit utbredd.

– Det var en institutionell konspiration, säger Rusadas tillförordnade ordförande Anna Antseliovitj till New York Times.

Antseliovitj, och andra representanter, hävdar däremot fortfarande att dopningen inte varit statligt sanktionerad. Myndighetstoppar ska inte ha varit involverade.

Över 1.000 dopade idrottare

Tidigare i december medgav Rysslands president Vladimir Putin att landet har problem med dopning och att alla fall ska utredas som en följd av att Internationella antidopningsorganisationen Wadas utredare Richard McLaren konstaterat att över 1.000 ryska idrottare, i mer än 30 olika idrotter, dopat sig mellan 2011 och 2015.

Enligt rapporten ska dopningen ha varit statsstödd, bland annat ska säkerhetstjänsten ha svarat för utbyte av dopningsprover under OS i Sotji.

Fakta: Rysk dopning

Den 18 juli presenterade den internationella antidopningsbyrån Wadas utredare Richard McLaren den första delen i sin rapport kring rysk dopning. I den står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Uppgifterna ledde till att Internationella olympiska kommittén funderade på att utesluta alla ryssar i Rio-OS. Det slutade med att IOK lät varje idrott ta egna beslut i frågan.

Den 9 december släppte McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1.000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover mellan 2011 och 2015. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS. Internationella skidskytteförbundet uppger att 31 aktiva är skidskyttar och har beslutat att stänga av två som var med i OS i Sotji. Internationella skidförbundet meddelar att det finns längdskidåkare bland de dopningsmisstänkta, utan att ange antal.

Den 23 december medgav Rysslands president Vladimir Putin att landet har problem med dopning och att alla fall ska utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.