Foto: Scanpix

SOK:s plan: Vinter-OS i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har planer på att lämna in en ansökan för att få arrangera vinter-OS i Stockholm och Åre 2022.

– Stockholm har redan det mesta som behövs, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.

Tre gånger har Östersund/Åre sökt vinter-OS men fått nobben. I höstas sa kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) att hon hade svårt att se ett framtida olympiskt spel i svensk regi.

Men nu föreslår alltså SOK, med Riksidrotts- och Handikappidrottsförbundets stöd, att Sverige ska ansöka om att arrangera spelen i Åre och Stockholm.

– Stockholmsregionen och vinter-OS har en storlek som passar varandra. Det skulle kunna vara en perfekt matchning, säger SOK:s ordförande Lindeberg till Dagens Industri.

Till TT säger Lindeberg:

– Vinter-OS har vuxit med åren och kostymen räckte inte riktigt till med Östersund. Men vi ville inte släppa drömmen om ett OS och då dök den här idén upp.

Enligt kalkylen ska ett svenskt OS kosta 15-20 miljarder kronor. Nästa års OS i Sotji uppges kosta cirka 300 miljarder.

Hållpunkter för en svensk OS-ansökan

Tidsplanen för en eventuell svensk ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2022:

14 november 2013: Sista dagen att lämna in en första intresseanmälan med staden/städernas namn till Internationella olympiska kommittén, IOK.

Mars 2014: Första ansökan ska lämnas in till IOK.

Juli 2014: IOK väljer ut finalisterna.

Januari 2015: Fullständig ansökan, innehållande statliga garantier, lämnas in till IOK.

31 juli 2015: IOK:s 127:e kongress äger rum i Kuala Lumpur, Malaysia. IOK:s medlemmar röstar då fram vilken av kandidaterna som får arrangera OS och Paralympics 2022.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.