Fjolårsvinnaren rasar mot startskandal

Uppdaterad
Publicerad

Allt gick inte smärtfritt i starten i Vasaloppet. Ett nät som skulle lyfta och släppa iväg åkarna hängde sig, vilket skapade ett smärre kaos. Det var en tjuvstart som ställde till det. ”Skandal”, skriver fjolårsvinnaren John Kristian Dahl på Twitter.

– Det var något elektroniskt som inte funkade. Det är en mardröm, säger Anders Åkerlund, en av arrangörerna, till SVT Sport.

Anders Åkerlund klättrade upp i en ställning och höll upp nätet för hand.

Vasaloppet

– Det gällde att handla snabbt.

Det var ett stort antal åkare som drabbades, även några som stod i det främsta startledet. Alla åkare kom iväg till slut, men många åkare var irriterade.

”Arrangörsskandal på #vasaloppet. Blev fångad i startnätet, överkörd och bröt en stav. Startnätet var alltför nära löparna. Farligt var det också”, skriver den norske fjolårsvinnaren John Kristian Dahl på Twitter.

Plusgrader och vindar gjorde det svåråkt, inte minst för deltagarna lite längre ner i fältet. Vädret påverkade även starten. Istället för 54 spår hade åkarna 22 spår att dela på. Detta gjorde knappast trängseln mindre.

”Kunde ha varit snabbare till grinden”

Anders Selling, VD för Vasaloppet, säger till SVT Sport att tjuvstart låg bakom kaoset.

– Vi ser att det är en tjuvstart. Och då hinner vi inte fram och rycka upp grinden. Klart det är olyckligt när flera av åkarna bröt stavarna, bland annat Bill Impola som jag höll som favorit.

Selling erkänner att arrangörerna kunde ha varit snabbare fram till grinden och tycker att man kan organisera starten annorlunda.

– Vi skulle kunna ha en längre sträcka mellan startgrinden och där åkarna står. Utökar man den får man en större reaktionssträcka, då hinner vi få upp den innan åkarna kommer, säger han.

Anders Selling vet ännu inte vilka konsekvenserna blir för de åkarna som har tjuvstartat.

– Det är helt upp till tävlingsjuryn och tekniska delegaten, och de har i dagsläget inte identifierat vilka åkare som tjuvstartade, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet