Etrit Berisha undet tiden i Kalmar FF. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ex-KFF-målvakten i kaoset i Belgrad

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta Kalmarmålvakten Etrit Berisha stod i Albaniens mål i när kalabaliken i Belgrad satte igång. SVT Sport fick en exklusiv intervju med Berisha om dramat. – När polis, vakter, spelare och ledare kom in på planen och slogs trodde jag inte att det var sant. Vi såg oss provocerade från att matchen startade, det hela har inget med fotboll att göra. Vi kunde inte fortsätta matchen eftersom fyra av våra spelare var skadade, säger Berisha till SVT Sport.

Beskyllningar och motbeskyllningar haglar efter det heta mötet.

Avfärdar rykte om premiärministerns bror

Först kom uppgifter om att brodern till Albaniens premiärminister greps i Belgrad, anklagad för att ha styrt drönaren med den albanska flaggan som landade på planen under EM-kval-matchen mellan Serbien och Albanien i går kväll.

EM-kval Fotboll 2014-2015

Tumult uppstod både på planen och på läktarna och matchen fick brytas. Olsi Rama satt på hedersläktaren på arenan och styrde drönaren, uppger Serbiens inrikesminister enligt Reuters. Det stod då 0-0. Enligt albanska källor är det enbart spekulationer och uppgifterna förnekas.

– Jag blev varken gripen eller häktad. Polisen kollade alla och jag visade upp mitt amerikanska pass och min kamera, säger Rama.

Incidenten inträffade bara dagar före den albanske premiärministern Edi Ramas besök i Serbien, det första officiella albanska besöket i Serbien på 68 år. Det är oklart om det besöket kan äga rum.

Hjältebemötande för de albanska spelarna

Albanska spelare fick skyddas av polis när de leddes av planen men det finns uppgifter om att de blev slagna i tunneln och inte var i stånd att fortsätta. Domaren väntade i en timme på att försöka få igång matchen.

Det albanska laget fick ett hjältebemötande när de kom hem i dag.

Runt 3 000 fans tog emot på flygplatsen i Tirana och premiärministern Edi Rama twittrade: ”Tack för glädjen och stoltheten ni gav oss”, skriver han.

Den förre Kalmarmålvakten Etrit Berisha befann sig mitt i hetluften.

– Att försvara våra nationella symboler är en plikt för oss”, skriver Lazio- målvakten på sin Facebook. Detta innan han pratade med SVT Sport.

Oklart vad som gäller med matchresultatet

– Vi ville spela vidare men de albanska spelarna kände att de varken fyisiskt eller psykiskt kunde fortsätta. Nu ligger ödet i Uefas händer, säger den serbiske kaptenen, Chelseaspelaren Branislav Ivanovic, på presskonferensen efteråt.

– Säkerhetsläget var sådant att det inte gick att fortsätta matchen, säger Uefas matchdelegat Harry Been.

Det råder ett spänt politiskt läge mellan länderna där Serbien inte erkänner Kosovo, som var en del av Serbien med övervägande delen albansk befolkning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval Fotboll 2014-2015

Mer i ämnet