Emma Lundh (19) gjorde 5–0 med ett par minuter kvar att spela. Foto: Färöarnas fotbollsförbund

Självkritiskt Sverige vann enkelt

Det tog bara tio minuter innan nollan spräcktes på Färöarna. Caroline Seger pangade upp bollen i nättaket och bara minuter senare ökade Olivia Schough på till 2-0. Sedan fortsatte den svenska dominansen matchen ut. Men svenskorna var inte helt nöjda.

Sverige vann utan problem. Precis som den första matchen på Gamla Ullevi så hade Färöarna inte en enda målchans värd namnet och den stora frågan var med hur mycket Sverige skulle vinna. Till slut blev det klara 5-0 och en utökad ledning i kvalgruppen. Svenskorna själva var dock inte helt nöjda och tyckte de kunde gjort fler mål.

– Det är otroligt svårt att möta Färöarna. Alla är i boxen, plus våra spelare. Det gäller att springa mer, de flyttar inte på sig som man vill, sa Caroline Seger till SVT Sport.

Damlandslaget i fotboll

Otagbart för målvakten

1–0 kom tidigt när Lotta Schelin hoppade över bollen och bakom kom Caroline Seger rusande och klippte till. Bollen gick otagbart in i mål bakom Färöarnas målvakt.

Minuterna senare ökade Olivia Schough på till 2-0 på nick och efter 35 minuter slog Lotta Schelin in 3–0. Den svenska dominansen var total.

Sverige överlägset

I inledningen av andra halvlek ökade Lotta Schelin på till 4-0 och i slutskedet av densamma gjorde Emma Lundh 5–0. Sverige var bättre i allt och hade enligt uefa.com 32-0 i farliga målchanser. Även Lotta Schelin höll med i Caroline Segers självkritik.

– Jag tycker vi kunde gjort fler mål, de ligger så lågt. Fem mål och etta i gruppen, det är det jag tar med mig från den här matchen, säger Lotta Schelin till SVT Sport.

”Ska fira midsommar”

Förbundskapten Pia Sundhage är glad över resultatet men menar även hon att Sverige kunde gjort fler mål.

– Det vi gjorde var bra men vi skulle kunnat komma runt på kanterna oftare, som vi gjorde vid Schelins mål. Men nu ska vi fira midsommar på planet hem, avslutar Pia Sundhage.

Sverige rycker i täten i VM-kvalgruppen efter storsegern. Nästa match är borta mot Polen den 21 augusti.