Foto: Bildbyrån

Sverige utan Kim – ute efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

Sverige utan Kim Andersson föll i åttondelsfinalen mot Polen och en storspelade målvakt i Slawomir Szmal. Vid svenskt underläge med några minuter kvar drog man på sig dubbla utvisningar – och hoppet var ute. – Det lär sitta i ett tag det här, säger Andreas Nilsson till SVT.

Sverige hade ledning i paus men Polen skulle vända och vinna. Lagen följdes åt fram till slutminuterna men med underläge med två bollar drog Sverige på sig dubbla utvingar och efter det orkade man aldrig komma igen. Slutsiffrorna skrevs till 24-20 i Polens favör.

– Den största anledningen var att vi hade svårt att göra mål. Med den stolreken vi har på nio meter behöver vi röra oss i sidled, där är Polen inte jättesnabba, men det lyckades vi inte med idag, berättar Staffan Olsson för SVT, och pekar på saknaden av Kim Andersson.

Handbolls-VM 2015

– Det är ju ingen nyhet att med en hel och frisk Kim Andersson får vi ett helt annat spel i laget. Det hade sett bättre ut om han hade kunna vara med idag.

Sverige fick alltså klara sig utan storstjärnan Kim Andersson vars axelskada höll honom bort från spel under hela matchen. Inför drabbningen spekulerades i om han skulle kunna spela försvar, men så blev det inte.

– Någonstans var det väl där jag skulle vara med och göra skillnad, i anfallsspelet, det har man ju pratat om. Idag sitter man och det är oerhört frustrerande och jobbigt. Men det fanns ingen möjlighet att kunna spela idag, berättar Kim Andersson.

Utan Andersson hade Sverige problem i det uppställda anfallsspelet där niometersspelarna inte kom till. Och när avsluten väl passerade Polens försvarsmur fanns ofta målvakten Slawomir Szmal i vägen.

– Det sitter i ett tag det här, det är inte kul att åka ut i en åttondel i VM. Jag tycker vi har spelat så jävla bra i gruppspelet och så gör vi en sämre match idag, och då går Polen vidare, säger Andreas Nilsson.

Förlusten innebär att Sverige inte tar en kvalplats till kommande OS, i alla fall inte tack vare VM.

Så tar sig Sverige till OS

Efter uttåget ur VM finns Finns Sverige chanser till en OS-biljett nu att hämta i EM.

– Totalt tre platser till ett OS-kval delas ut i EM

– Vinnaren är direktkvalificerad, där bakom ges platserna till de två lag som placerar sig högst i EM, men INTE redan säkrat en plats i OS-kvalet via till exempel VM.

– Sju europeiska lag får en kvalbiljett via sin placering i VM

– Det innebär att Sverige i teorin kan komma på en niondeplats i EM och ändå få en kvalbiljett, om lagen framför redan är klara tack vare sin VM-placering.

– ”Jag tror vi har väldigt goda chanser att klara det”, kommenterade Sveriges landslagschef Lasse Tjernberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM 2015

Mer i ämnet