Dramatiskt när Bollnäs fixade SM-final. Foto: TT Nyhetsbyrån

Bollnäs i bandyfinal efter ny skräll

Uppdaterad
Publicerad

Bollnäs är klart för sin första SM-final i bandy på sex år efter att ha besegrat seriesegraren Villa i Lidköping med 5-4. Därmed blev det sensationella 3-0 i matchserien – varav två segrar på bortaplan. Avslutningen tillhör de svettigare i slutspelshistorien.

– Det är jävligt skönt och 3-0 är ju riktigt bra. Det är en stor höjdpunkt i min bandykarriär. Det kändes jävligt tungt vid 4-4  men så kom frislaget och Nilsson blev ren. Jag hade inte i min vildaste fantasi trott på något sådant här, säger världsmästaren och lagkaptenen Andreas Westh till Bandyplay. 

Det är nu elva dagar kvar till SM-finalen medan finalmotståndaren har minst två matcher kvar att spela.

– Skulle vi få möta Edsbyn i en SM-final skulle det slå det mesta, men jag tror att Sandviken tar det (står 1-1 i matchserien) och hoppas att de får slita. Vi är jävligt sugna på ett SM-guld, det är det som saknas, säger Westh.

Senaste gången Bollnäs vann SM-guld var 1956. Guldtorkan är uppe i 61 år nu.

Mickelsson såg ut att bli stor matchvinnare

När Christian Mickelsson gjort två snabba mål till 4-2 låg vägen spikrak för en final för Bollnäs men Daniel Andersson reducerade till 3-4 med sex minuter kvar. I den 89:e minuten fick Villa straff efter att Johan Esplund rivits ner i en soloräd på väg mot målet.

Villa, som bränt en straff i den tredje minuten genom David Karlsson, skickade fram en ny straffskytt i form av Martin Johansson. Han satte den säkert för 4-4 och publiken såg fram emot en förlängning med Villa i förarsätet.

Skyttekungen Patrik Nilsson avgjorde

En minut senare drogs rullgardinen ner i Lidköping. Patrik Nilsson tog sig fram i straffområdet och la in bollen från nära håll och 5-4 var ett faktum.  Spelgeniet Per Hellmyrs flippade in bollen på ett frislag och Nilsson tog vara på chansen. Det blev alldeles tyst i hallen och en chockad publik fick se säsongen ta slut – det var ju i år som många trodde att Villla skulle ta klubbens första SM-guld.

Stor matchvinnare såg annars Christian Mickelsson ut att bli. Efter att ha missat ett öppet volleyläge med kvarten kvar gjorde han 3-2 och 4-2 inom två minuter. Först jonglerade han med sig bollen med klubban och satte 3-2 från nära håll.

Sedan cirklade Mickelsson i anfallsposition och plockade ner Per Hellmyrs öppnande passning och tog med sig bollen och avslutade kliniskt nära mål för 4-2.

Noterbart är att Bollnäs vann bägge matcherna i Lidköping med 5-4 med Patrik Nilsson som matchvinnare båda gångerna. I den första matchen slog han till i början av förlängningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.