Enes Kanter och president Erdogan. Foto: TT

NBA-stjärnans far häktad i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiske NBA-stjärnan Enes Kanter, som spelar center i Oklahoma City Thunder, har vid flera tillfällen kritiserat Turkiets president Erdogan. Under tisdagen twittrade Kanter ut att hans far häktats i Turkiet, uppgifter som sedan bekräftades av turkisk media.

– Han kommer torteras bara för att vi är släkt, sade Kanter senare, enligt sportkanalen ESPN.

Den 25-årige turkiske basketstjärnan Enes Kanter har spelat för NBA-laget Oklahoma City Thunder sedan 2015.

Kanter har länge varit öppen med sin kritik riktad mot Turkiets president Recep Erdogan, och med sitt stöd till Gulen-rörelsen.

Under fredagen twittrade Kanter ut till sina nästan 500.000 följare att han far häktats.

Foto: Faksimil

Turkiet har tidigare utfärdat en häktningsorder mot Enes Kanter för påstådda terrorbrott, och försökt få honom utvisad tillbaks till sitt hemland genom att återkalla hans pass medan han har varit på resande fot.

Tvingas be om ursäkt

Kanters far har tidigare tvingats be om ursäkt i turkisk statsmedia för sin sons kritiska Erdogan-uttalanden.

– Min far har häktats eftersom jag kritiserat Turkiets styre. Han kommer torteras bara för att vi är släkt. Tänk till ett ögonblick; om det här kan hända en NBA-spelare, vad händer med alla de människor som inte har en plattform att tala ifrån? Det kan vara hundratusentals som torteras och mördas utan att vi vet om det, säger Kanter, rapporterar ESPN.

Hårdhandskar mot regimkritiker

Det turkiska styret har slagit hårt mot regimkritiker. Enligt en rapport från Amnesty har över 100.000 avskedats från sina jobb efter kuppen förra sommaren.

”Tiotusentals läkare, poliser, lärare, akademiker och soldater som klassats som 'terrorister' och som bannlysts från den offentliga sektorn kämpar nu för sin försörjning”, skriver Amnesty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.