Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Sörling, ordförande i internationella bordtennisförbundet, sitter även i SOK:s styrelse. Foto: BILDBYRÅN

Bordtennis-ordföranden Petra Sörlings dubbla uppdrag krockar under kriget

Uppdaterad
Publicerad

Internationella bordtennisförbundet ITTF, med ordförande Petra Sörling i spetsen, har drivit igenom frågan att ryska och belarusiska spelare ska få tävla igen. Samtidigt sitter hon i SOK:s styrelse som säger nej till ryskt deltagande.

– Alla personer som har olika uppdrag kan hamna i konflikt ibland och det är viktigt att fokusera på vilken funktion man talar i, säger Sörling till SVT Sport.

Frågan om ryska och belarusiska idrottare ska få delta i olika idrottsevenemang har varit en het fråga ända sedan Ryssland invaderade Ukraina för drygt ett år sedan. Internationella bordtennisförbundet ITTF meddelade i slutet på mars att de kommer att tillåta ryska och belarusiska spelare under neutral flagg i internationella tävlingar.

– Just när det gäller den här frågan var den ju så allvarlig att vi utsåg en grupp ganska tidigt. Och i den gruppen sitter både representanter från de aktiva, personalen och styrelsen. Sedan har vi haft god dialog med IOK (Internationella olympiska kommittén) under hela den här resan och vi har också haft väldigt bra dialog med andra idrotter, säger Petra Sörling, ordförande i internationella bordtennisförbundet ITTF.

Dubbla stolar med olika åsikter

Samtidigt som Sörling drivit igenom frågan i ITTF sitter hon i Svenska olympiska kommitténs styrelse som tydligt varit emot ett deltagande från ryskt och belarusiskt håll.

– Jag tror att alla personer som har olika uppdrag kan hamna i konflikt ibland och det är viktigt att fokusera på vilken funktion man talar i. Men det är väl klart att man som svensk berörs när det är krig i Europa, säger Sörling och fortsätter:

– När vi hade våra första möten redan för ett år sedan, då fanns det krafter som ville att vi skulle spela från dag ett och inte blanda ihop idrott med politik. Där tyckte vi ändå att vi skulle lyssna in den stora idrottsrörelsen. Det ser jag ändå som att vi hela tiden gått i takt med IOC:s riktlinjer. Men då måste vi också respektera när det rör sig på den internationella fronten.

SE MER: Därför betyder idrotten så mycket för Putin (22 februari 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, förklarar varför idrotten är så viktig för Rysslands president Vladimir Putin. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.