Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges damlandslag i bordtennis har länge haft problem med att skapa ett större och mer konkurrenskraftigt landslag. Foto: Bildbyrån/SVT

Linda Bergström tycker för få damspelare tar sig ut i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Herrlandslaget har en ny gyllene generation.

Men för damerna i svensk bordtennis återkommer problemet med att skapa ett mer större damlandslag.

– Det är tråkigt, säger Sverigeettan Linda Bergström till SVT Sport.

Sveriges damlandslag i bordtennis frontas av Linda Bergström som är en av få svenska damspelare som fortsätter att satsa på en elitbordtenniskarriär. Hon debuterade i seniorlandslaget 2011, när hon var 16 år ung, och har behållit sin plats.

Bergström har haft tålamod att utvecklas och tillhör i dag Europatoppen – medan i stort sett alla andra lovande svenska damspelare lägger ifrån sig racket vid 20-årsåldern.

– Jag tycker det är för få som kommer ut i Europa och lyckas spela i de ligorna, det är såklart att det är tråkigt. Men det handlar om många saker – ekonomi, motivation och vilja. Och speciellt som tjej ser man kanske att det är mer lönsamt att plugga än att harva runt på tävlingar, säger Linda Bergström.

”Satsat större på killarna”

Peter Angebrant, tidigare damlandslagsledare, har märkt av svårigheterna med att skapa ett mer konkurrenskraftigt landslag i flera årtionden.

– Från förbundsnivå har man satsat mycket större och bredare på killarna än på tjejerna. Jag tror att man har smalnat av gruppen tjejer man satsar på för snabbt. Man borde inte ta ett fåtal tjejer som man bara satsar på, då kommer de andra att sluta. I stället borde man starta med att satsa på många och ge dem chansen, säger Peter Angebrant.

Svenska bordtennisförbundet är medvetna om problemet.

– Det har funnits ett tag. Det har anställs en utvecklingsstrateg för damer men vi kan inte lösa det på ett år. Vi behöver rikta in oss på nya målgrupper och titta på vad exempelvis padeln har gjort. Det är lätt att förstå att miljön inte är så lockande för unga tjejer när det kan stå några gubbar som spelar i ett hörn, säger förbundschef Thomas Buza.

Sveriges damlandslag ska närmast spela lag-EM Malmö, mästerskapet avgörs mellan tionde och 17 september och sänds i SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.