Pär Gerell skadad – missar bordtennis-VM

Uppdaterad
Publicerad

I morgon reser det svenska pingislandslaget till Malaysia där lag-VM inleds på söndag. I dag tvingades EM-bronsmedaljören Pär Gerell lämna återbud till turneringen.

– Mycket tråkigt förstås, han är vår bäste spelare på världsrankingen men han fick för ont igen när han genomförde ett sista test i dag, säger förbundskaptenen Marcus Sjöberg.

Pär Gerell har haft problem med spelarmen sedan ett par veckor tillbaka och kunde inte träna för fullt på det sista VM-lägret som avslutades i Halmstad i fredags. Eftersom Anton Källberg också haft skadebekymmer beslutade landslagledningen att Gerell måste testa fullt ut.

– Han får rejält ont när han loopar och det handlar förmodligen om en nerv som är i kläm, tror Marcus Sjöberg.

Ersätts av Jon Persson

Anton Källberg spelade en ligamatch i Tyskland i går och har fått klartecken, men Pär Gerell ersätts nu av Jon Persson som deltagit i de fyra senaste världsmästerskapen.

– Det är många matcher på VM och vi kan inte chansa med att två av fyra spelare har skadekänningar så här bara sex dagar före premiären, menar Marcus Sjöberg.

Sveriges målsättning på VM är att nå en kvartsfinal, men laget försvagas nu. Gerell är högst rankad av svenskarna i världen (plats 34).

VM-premiär på söndag

– Tyskland är favorit i vår grupp men även Europamästaren Ovcharov är skadad så vår målsättning gäller, säger förbundskaptenen Sjöberg.

Sverge möter i VM-premiären på söndag kväll England och avslutar gruppspelet onsdag 2 mars mot Tyskland.

De fyra VM-spelarna för Sverige blir Anton Källberg, Kristian Karlsson, Mattias Karlsson och Jon Persson.

Fakta: lag-VM i bordtennis

I Sveriges grupp ingår England, Danmark, Malaysia, Frankrike och Tyskland. De två bästa lagen går vidare till kvartsfinal.

Sveriges matcher i gruppspelet:

28 februari: Sverige-England.

29 februari: Sverige-Danmark.

29 februari: Sverige-Malaysia.

1 mars: Sverige-Frankrike.

2 mars: Sverige-Tyskland.

Kvartsfinalerna spelas 4 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.